Klima u Republici Srpskoj i BiH naglo se mijenjala proteklih godina, sada je neujednačena, ali je sve toplije, izjavio je meteorolog Nebojša Kuštrinović i ukazao na potrebu razvijanja nacionalne strategije za ublažavanje klimatskih promjena.

Kuštrinović je pojasnio da je nagla promjena klime dovela i do povećanja emisije štetnih gasova u atmosferi i visoke temperature vazduha.

– Sve je toplije. Temperatura vazduha je u globalu veća, a protekla dva mjeseca, za koje smo mislili da su hladniji, za čitav stepen su viši od višegodišnjeg prosjeka – istakao je Kuštrinović.

On je dodao i da su količine padavina veće u odnosu na višegodišnji prosjek, što su stručnjaci svojevremeno nazvali “malim balkansim monsunom”.

Prema njegovim riječima, tokom ljetnih mjeseci očekuje se porast temperature vazduha za 4,6 stepeni.

– Očekuje se toplotni talas i ove sedmice. Avgust će, takođe, biti suv i topao, a ljeto će se najvjerovatnije nastaviti i u septembru – poručio je Kuštrinović.

Kuštrinović smatra da je neophodno prilagođavati se eri klimatskih promjena i okrenuti alternativnim izvorima energije kao što su vjetroparkovi i solarne centrale, za šta BiH ima resurse i kapacitet.

On je ocijenio da se u svijetu čine napori da se uspori trend globalnog otopljenja, te da je važno pratiti savjete stručnjaka i što manje koristiti energiju koja nosi porijeklo iz fosilnih goriva.

Kada je riječ o uticaju klimatskih promjena na zdravlje ljudi, on je rekao da je ranije oko 30 odsto osoba imalo meteoropatiju, dok sada taj procenat ide do 70 odsto.

Izvor: Srpskainfo