Rukovodstvo Republike Srpske ima dovoljno snage da se usprostavi svim pritiscima, rekao je Darko Banjac, predsjednikom Narodne partije Srpske.

– Ovo rukovodstvo Republike Srpske ima dovoljno snage da se svemu ovome usprostavi, kako vladajuća koalcija, ali i opozicija. Mi branimo svoja ognjišta, tamo gdje živimo. Nema straha i povlačenja, jer mi ovo moramo dogurati do kraja i naše pravne pobjede – kaže Banjac.

Ističe da od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma traju pritisci na Republiku Srpsku.

– Krenulo se otvoreno u unitarizaciju BiH. Traje to godinama, od Distrikta Brčko, pa grba, himne, i sve je to rađeno pravnom silom, a sada je odlukama Ustavnog suda BiH sve dostiglo kulminaciju – ističe Banjac.

Banjac naglašava da je krajnji cilj da preko Ustavnog suda BiH oduzme se imovina Republici Srpskoj.

– Povampireni ambasadori imaju glavni cilj da kažu da imovina entiteta pripada BiH. U Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH piše da pripada entitetima, i to je nemoguće uraditi, a jedini cilj im je nestanak Republike Srpske. Turista Šmit, i svi njegovi inostrani sateliti imaju osnovni cilj da oduzmu imovinu od Republike Srpske. Čak i da je Šmita imenovao Savjet bezbjednosti UN on to ne bi mogao uraditi – kaže Banjac.

Nakon ulaska pripadnika SIPA u prostorije Službenog glasnika Republike Srpske, na političkoj i medijskoj sceni Sarajeva kulminirala je, tvrde brojini pol. faktori – euforija, zasnovana na uvjerenju da su bezbjednosne i pravosudne strukture BiH, uz podršku međunarodnog faktora, spremne na obračun sa institucijama Republike Srpske.

– Službeni glasnik Republike Srpske radio je svoj posao, i više se neće primjenjivati odluke Ustavnog suda BiH dok god ona tri stranca koji sjede u toj instituciji, a ne znaju ni naš jezik, se ne otjeraju iz BiH – poručio je Banjac.

On je dodao da kada bi stranci otišli iz BiH, bilo bi bolje svima.

– Vjerujem da bi se ova tri naroda mnogo brže dogovorili o zajedničkoj budućnosti, jer sa strancima već 30 godina samo tapkamo u mjestu – poručio je Banjac.

Izvor: RTRS/ATV