U Gradskoj čitaonici večeras je promovisana zbirka poezije i proze „Zašto?“, prijedorskog umjetnika Dragana Topića.

Topić navodi da je pisao o zavičaju, ali i univerzalnim temama o kojima svaki dan sebi postavljamo pitanje „zašto?“.

„Pisao sam stihove i o onome ono što je nekada bilo, onome što nam se sada dešava i onome što nam se može desiti u buduće, ima pomalo svega, a u svakom slučaju, vrlo je prepoznatljivo. Ima i proze koja je zasnovana na istinitosti. Radi se o čovjeku koji je doživio golgotu za vrijeme Austrougarske, kada su ga poslali u rat protiv Rusije pa je bio zarobljen“, rekao je Topić.

Dodao je da je srećan zbog promocije knjige „Zašto?“ u gradu u kojem je ponikao.

„Tu sam stasavao, proveo radni vijek u prosvjeti i kulturi, bio sam dugogodišnji radnik Pozorišta i otišao u penziju. Pored pisanja, osnovna djelatnost mi je slikarstvo. Imao sam veliki broj samostalnih izložbi. Najpoznatija moja izložba je bila 1997. u Solunu kad je grad Solun bio prestonica evropske kulture, to je na ponos mene i grada“, kaže Topić.

Izdavač ovog djela je Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“, a recenzent je Zoran Baroš.

Direktor Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“ Gordana Vila kaže da je večerašnja promocija muzičko-poetsko veče.

„Djelo ,Zašto? Dragan Topić posvetio je prije svega zavičaju, uspomenama, prošlim vremenima, svojim unukama, Prijedoru, rijeci Sani. Njegove stihove večeras recituju unuke i glumica Mirela Predojević. Promovisali smo 2021.  njegovu zbirku poezije ,Odričem se. Predstavljamo i njegova likovna djela, jer je riječ o likovnom umjetniku“, rekla je Vila.

Muzička podrška večerašnjoj promociji bili su Nebojša Aleksić i Goran Vukoje.

Vila je dodala da će  narednog mjeseca biti obilježeno 60 godina Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“, te da će tim povodom 26. septembra gost ove ustanove biti renomirani književnik iz Srbije Vladimir Kecmanović.

Izvor: kozarski