Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać rekla je da od momenta podizanja famozne optužnice protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića cjelokupna javnost svjedoči ujedinjenju bošnjačko-muslimanskog političkog kruga i opozicije u Republici Srpskoj u pustoj želji da pomenuta optužnica dobije sudski epilog u vidu uklanjanja Dodika s političke scene.

– Prvi, motivisani željom za slamanjem odbrane pozicija i interesa Republike Srpske putem uklanjanja najsnažije figure srpske političke scene s ove strane Drine, i najistaknutijeg eksponenta ove odbrane, a drugi težnjom i vapajem da se domognu vlasti, bez obzira na cijenu, način plaćanja i dugoročne posljedice pristajanja i prešućivanja činjenica o pravnom i političkom nasilju koje bi neki stranci i dalje da provode u ovoj zemlji – istakla je Bursaćeva.

Ona je naglasila da su sljepilo, kukavičluk i marionetski konci i konopci kojima je aktuelna opozicija, od “predsjednice s trga”, preko PDP-a i ostataka nekad državotvorne stranke koja se još zove SDS, prikopčana za svog upravljača doveli do toga da se ovih dana vidi puna bijeda njihovog udruženog djelovanja, posebno kada je riječ o nacionalnim pitanjima i odgovornosti za ustavne i demokratske pozicije Republike Srpske.

– Nevjerovatno je čitati i gledati da su skloni potpunoj zamjeni teza o nastanku političke krize koju živimo duži niz godina, bježanju u druge teme kako se ne bi doveli u situaciju da iskažu bilo kakav svoj stav, a posebno onaj korijenima uzroka krize, da imenuju njene tvorce ili, ne dao Bog, da pomenu dio međunarodne zajednice ili nekog iz te grupe poimenično – dodala je Bursaćeva.

Јedan aspekt društvenog i političkog života, rekla je ona, su naši unutrašnji problemi kojih je bilo i biće, kojima ćemo se kao društvo uvijek morati baviti i težiti boljem, međutim, suštinska pitanja trenutne političke borbe su očuvanje ustavnih poluga Republika kao osnovne alatke i preduslova za djelovanje i rješenje ekonomskih i društvenih problema i pravo da se odlučuje o sebi.

– Događaji iz naše bliže prošlosti, uostalom kao i današnji, imali su svoj kontekst, uzroke i posljedice. Podsjećanja na njih trebalo bi da budu u svrhu nauka i opomene, a mogućnost da se neke greške prepoznaju i preduprijede trebala bi da služi kao pozicija za ujedinjenje. Međutim, kada vam se sve djelovanje svede na podaničko iščekivanje zadataka, tema i mrvica vlasti, građani Republike Srspke vas smjeste u duboku opozicionu tamu gdje ne dopire sjaj ambasada a ostane samo bijeda kukavičluka i sluganstva – zaključila je Bursaćeva.

Autor: SRNA/RTRS