Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da je 150 policijskih službenika iz cijele Srpske obučeno za školskog policajca.

“Danas tu obuku unapređujemo”, rekao je Karan u Zalužanima kod Banjaluke policijskim službenicima koji su polaznici specijalističke obuke “Školski policajac”.

Karan je naveo da je u maju usvojen plan mjera i aktivnosti za prevenciju vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije koji podrazumijeva više aktivnosti, među kojima je ova danas u okviru projekta “Školski policajac”.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić rekla je da se potreba za uvođenjem školskog policajca javila neposredno nakon tragedije u Beogradu, a s ciljem da se jača bezbjednost u školskom prostoru.

Stojičićeva je rekla da se očekuje da školska godina počne i protekne bez većih problema.

Nakon obraćanja Karana i Stojičićeve polaznicima obuke u Centru za obuku, predviđene su izjave za novinare.

Po okončanju specijalističke obuke, koju sprovodi Uprava Ministarstva unutrašnjih poslova za policijsko obrazovanje, školski policajac biće stalno prisutan u većim školskim centrima, dok će u ostalim školama biti povremeno prisutan, te ih obilaziti shodno procjenama nadležnih policijskih stanica.

Izvor: SRNA/banjaluka.net