U okviru susreta Udruženja komunalnih preduzeća iz regiona danas je u Prijedoru organizovan Sajam komunalne opreme i prateće industrije ” Prijedor 2023″.

Direktor preduzeća ” Komuinalne usluge” a.d. Prijedor Dalibor Grabež potvrdio je novinarima da je ovo drugi sajam organizovan na malo višem nivou u odnosu na prethodni koji je u ovom gradu održan prije dvije godine.
” Imamo dvadesetak izlagača koji će se predstaviti sa svojim asortimanom i novim programom u oblasti komunalne djelatnosti i pošto je ovdje i oko 60 direktora iz regiona ovo je prilika za međusobnu razmjenu mišljenja, iskustava i da se vidi šta je
to novo u oblasti proizvodnje komunalne opreme”, izjavio je Grabež.
On je dodao da je ovaj sajam dobra prilika da se Prijedor predstavi i u privrednom, turističkom i kulturnom smislu i jedan događaj koje u Prijedor treba da postane tradicionalan.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izrazio je zadovoljstvo što je Prijedor domaćin ovog sajma komunalne opreme i prateće industrije i gostima poželio dobrodošlicu u Prijedor.
” Ovo je veoma bitno za naš grad i sva komunalna preduzeća koja su okupljena na jednom mjestu, posebno jer su to preduzeća koja posluju kvalitetno i trude se da unaprijede svoju proizvodnju”, istakao je Javor.
On je izrazio zahvalnost svim radnicima lokalnog komunalnog preduzeća koji vole svoj, grad, koji ga poštuju i koji se trude da on iz dana u dan bude i ljepši i čistiji.
“Grad Prijedor je prepoznao sve ovo i mi smo i prošle godine podržali finansijski nabavku određene mehanizacije za održavanje zelenila u našem gradu i to je bio prvi projekat koji smo realizovali zajedno”, istakao je Javor.
On je dodao da je ove godine nastavljena dobra saradnja kada je grad podržao kao jedini projekat u okviru subvencija koje daje Investiciono -razvojna banka /IRB/ .
” Mi smo dali saglasnost na projekat nabavke mehanizacije komunalnom preduzeću i to je jasan pokazatelj da prepoznajemo njihov trud, rad i zalaganje.”, rekao je Javor.
Vršilac dužnosti direktora IRB Republike Srpske Dražen Vrhovac potvrdio je da je u okviru 8. javnog poziva u okviru finansijskog mehanizma koji je IRB provodi zajedno sa svojim partnerima Vladom Republike Srpske , UNDP i ambasadom Švajcarske Komunalno preduzeće zajedno sa gradom Prijedorom uspješno prošlo i dobilo podršku svih učesnika u okviru finansijskog mehanizma i dobilo grant od 100. 000 KM.
” U okviru svih tih osam do sada organizovanih javnih poziva finansijskom mehanizmu mi smo podržali ukupno 69 projekata čija je vrijednost 8,8 miliona KM i direktnu i indirektnu korist je imalo oko 320. 000 naših građana. Mi smo ove godine potpisali sporazum sa Ministarstvom inostranih poslova Srbije u kojem su se oni uključili u finansijski mehanizam i dodatno osnažili mehanizam i do kraja godine ćemo raspisati još jedan javni poziv”, dodao je Vrhovac.
On je čestitao Komunalnom preduzeću i gradu Prijedou na ozbiljnosti u pristupu s obzirom da već na dva javna poziva prolaze projekti iz Prijedora.
” Prošli put je to bila regionalna hladnjača i ovaj put komunalno preduzeće što dovoljno govori o ozbiljnosti pristupa i Gradske uprave Prijedor i preduzeća kojima ona gazduje” istakao je Vrhovac.
Dino Lončalija, direktor firme “Green machines” d.o.o. Prijedor čija je prezentacija održana na otvaranju ovog sajma istakao je da je riječ o privrednom društvu koje je generalni zastupnik za BiH proizvodnog pogona ove firme iz Makedonije koje obuhvata proizvodnju komunalnih mašina i opreme za održavanje i higijenu javnih površina.
” Naše mašine isporučujemo u tri varijante motora sa dizel, elektro i hidrogen pogonom , a to sve zavisi od želje i potrebe kupca. Danas smo ovdje na sajmu da izložimo dio našeg proizvodnog programa i ono što je bitno naglasiti je da svi naši kupci imaju obezbijeđen ovlašteni sercis sa dostuponim rezervnim dijelovima i mogućno nabavke mašina na lizing”, istakao je Lončalija.,
Prijedorsko preduzeće “Komunalne usluge” bilo je i organizator i domaćin konferencije udruženja komunalnih preduzeća iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, koja je jutros održana u Prijedoru. Teme su bile upoznavanje sa zakonskom regulativom u oblasti komunalnih djelatnosti, međusobna saradnja i primjena novih tehnologija s ciljem unapređenja poslovanja.

Izvor: prijedorgrad