Dvadesettrogodišnja Nina Fuštar najmlađi je dirigent u Narodnom pozorištu u Beogradu. Nedavno je završila master studije, a počela je da radi odmah poslije osnovnih studija. Muzika je dio nje od djetinjstva, ističe ova talentovana Prijedorčanka.

Nina Fuštar je sa četiri godine ušla u svijet muzike. Gotovo dvije decenije kasnije, nakon završetka master studija na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu u klasi maestra Bojana Suđića, postala je najmlađi dirigent u Narodnom pozorištu u Beogradu. Priča da je nakon završetka osnovne i srednje Muzičke škole znala kojim putem želi da krene.

‘’Zapravo sam htjela da budem pijanista. Međutim, ja jesam svirala klavir, išla na takmičenja, svirala koncerte, ali sam vidjela da me to ne ispunjava. Klavir zahtijeva da vježbate sami. Trebali su mi lјudi i kako sam sazrijevala, shvatala sebe, znala sam da želim da postanem dirigent’’, ističe Nina.

Nina kaže da, iako ne dolazi iz muzičke porodice, bez podrške najbližih ne bi uspjela. Nije bilo lako sa 18 godina odvojiti se od roditelјa i napraviti veliki korak u velikom gradu. Počela je da radi nakon osnovnih studija, a uporedo s tim završavala je i master studije.

‘’Dirigent kad dođe na probu, on je glavni, on vodi stvari. Morate da ostvarite neki autoritet. Kada imate 23 godine i mlada ste djevojka, to nije baš jednostavno. Trebalo je vrijeme da me prihvate, uvijek sumnjaju da li vi to znate i otkud tako mlada osoba, ali snašla sam se’’, dodaje Fuštareva.

Nina zaklјučuje da je muzičko školovanje samo po sebi izazov i da je na tom putu bilo mnogo odricanja. Međutim, sve je to dio ostvarenja njenih snova i životne staze kojom ova mlada Prijedorčanka uspješno gazi.

SVAKO IMA SVOJE MJESTO POD SUNCEM

“Muzika je dar i u njoj nema mjesta za takmičenje. Čvrsto vjerujem da, kao i u životu, tako i u muzici svako ima svoje mjesto pod suncem. Iako je umjetnost već odavno industrija, mislim da u njoj može iskreno da uživa samo onaj ko se odluči baviti ovim pozivom vedrog duha i čistog srca. Jedino onda može osjetiti iskrenu radost koju muzika donosi”, smatra Nina.

Izvor: kozarski