U okviru akcije “Zaštitimo djecu u saobraćaju”, koju na početku svake školske godine provodi MUP Republike Srpske, pripadnici Policijske uprave Prijedor povećali su kontrolu učesnika u saobraćaju, uz primjenu predviđenih preventivnih i represivnih mjera. Pored ostalih učesnika u saobraćaju, pažnja je usmjerena na bicikliste i pješake.

“Biciklisti trebaju da se kreću po kolovozu, uz desnu ivicu kolovoza. Nije dozvolјeno biciklistima da se kreću trotoarom, odnosno površinama gdje treba da se kreću pješaci. Takođe nije dozvolјeno da voze bicikl preko obilјeženog pješačkog prelaza. Ukoliko prelaze ulicu, treba da stanu ispred te da guraju bicikl preko pješačkog prelaza. Pješaci treba da se kreću trotoarom, ukoliko ga nema, uz lijevu ivicu kolovoza, ali na bezbjedan način. Kada se, okretanjem glave lijevo, desno pa ponovo lijevo, uvjere da je bezbjedno, ulicu mogu preći na obilјeženom pješačkom prelazu. Ulicu mogu, ali samo na bezbjedan način, preći najmanje sto metara od obilјeženog pješačkog prelaza. Biciklom u javnom saobraćaju može da upravlјa dijete starije od 12 godina. Pijani biciklisti se tretiraju kao i ostalipijani učesnici u saobraćaju.Vožnja bicikla pod dejstvom alkohola kažnjava se isto kao i vožnja motornog vozila u alkoholisanom stanju. Ukoliko ne poštuju saobraćajne propise, biciklisti i pješaci platiće kaznu u iznosu od 40 maraka”, pojašnjava Dejan Vujčić, zamjenik komandira Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja.

Od ponašanja svih učesnika u saobraćaju zavisi i to koliko će biti saobraćajnih nezgoda i sa kakvim poslјedicama. Pored pješaka, biciklisti su u saobraćaju najranjivija kategorija, a koliko će biti bezbjedni, zavisi i od njihovog ponašanja. I za njih postoje pravila kojih se moraju pridržavati. Često se postavlјa pitanje koliko biciklisti i pješaci poznaju saobraćajna pravila.

Danilo Palalić:

NEDOSTAJU BICIKLISTIČKE STAZE

– Poznajem dosta dobro saobraćajna pravila i trudim se koliko mogu da ih se pridržavam. Međutim, malo je nezgodno kod nas da se baš pridržavamo tih propisa, jer staze nisu obilјežene, u stvari i nemamo biciklističke staze. Znam ono osnovno, da se ne smije voziti trotoarom, znam da ne smijemo prelaziti na pješačkom prelazu biciklom, odnosno moramo sići sa bicikla da ga pređemo.

Nikola Lazić:

AKO VOZIM PO PROPISU, BOJIM SE DA ĆE ME UDARITI AUTO

– Ako vozim saobraćajnom trakom, onda  se bojim auta, da me ne bi neko udario ili kamionom zapeo, pošto je pola toga neispravno. A ako vozim trotoarom, pješaka neću ubiti sigurno, a auto mene može ubiti. Biciklističke staze nemamo niti će je kad biti. Sigurniji sam kada bicikl  vozim trotoarom.

Milenko Radivojac:

NISMO UVIJEK NA VISINI ZADATKA

– Mislim da poštovanje pješačkih prelaza nije na nivou na kom bi trebalo biti u 21. vijeku. Sam sebe uhvatim nekada da pretrčim ulicu tamo gdje ne treba. Bilo bi korisno kada bi policija organizovala edukativno-preventivnu akciju, u kojoj bi u toku jedne sedmice mnogo toga mogli da promijene u pozitivnom smislu.

Izvor: kozarski