U Karanu kod Prijedora obilježeno je danas 79 godina od formiranja Karanskog bataljona koji je u Drugom svjetskom ratu dao 15 narodnih heroja, a njegovi borci ratovali su u skoro svim republikama bivše Јugoslavije.

Predsjednik SUBNOR-a grada Prijedora Veljko Rodić rekao je da je tradicija duga 50 ili 60 godina da se prve nedjelje u septembru, ranije borci NOB-a, a sada potomci i poštovaoci, okupljaju na ovom mjestu i obilježavaju godišnjicu formiranja Prvog bataljona Drugog kozarskog partizanskog odreda.

Rodić je podsjetio da je ustanak počeo 31. jula 1941, odnosno dan ranije kada je žandarmerijska patrola idući iz Kozarske Dubice ubila naoružanog i uniformisanog stražara u Međuvođu koji je obezbjeđivao skup partijske organizacija na kojem je dogovarano podizanje ustanka.

– Plamen borbi je zahvatio Potkozarje, a na Karan su na Preobraženje, 19. avgusta 1941. godine, sa partijskog savjetovanja u Knežici došli doktor Mladen Stojanović, Osman Karabegović i drugi. Tada je izvršeno preformiranje više četa u Prvi krajiški bataljon sa sjedištem na Karanu čiji komandant je bio Ivica Marušić Ratko, Dalmatinac od Omiša, a politički komesar Žarko Zgonjanin – podsjetio je Rodić.

On je istakao da je Karanski bataljon zabilježio velike uspjehe – oslobođennje Kostajnice prvih dana po formiranju, te da se sa ovog mjesta krenulo na oklopni voz, te na oslobađanje Podgradaca, Mrakovice, Turjaka, kao i da su po formiranju Prve krajiške udarne brigade u Lamovitoj njeno jezgro činili borci s Karana.

– Samo sa područja Prijedora bilo je 470 nosilaca partizanske spomenice, a 1.800 djece ostalo je ratnih siročadi o kojima su brigu preuzeli država i SUBNOR – naveo je Rodić.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš rekao je da je Gradska uprava i danas kao i svake godine uzela učešće u obilježavanju dana Karanskog bataljona ali u skromnijem obliku nego ranijih godina, zbog virusa korona.

– Drago nam je da smo ovdje i danas i da se možemo sjetiti naroda i vojske koji su formirali Karanski bataljon kao jednu od pretača formiranja krajiških brigada i oslobođenja svih ovih prostora – izjavio je Miljuš.

Na spomen biste narodnim herojima Ivici Marušiću Ratku i Žarku Zgonjaninu na Karanu i na obnovljeno partizansko groblje u Brezičanima položeni su vijenci.

Na put i svijetlu tradiciju Karanskog bataljona podsjetili su se i članovi Planinarskog društva “Klekovača” iz Prijedora koji su organizovali marš “Tragom partizana Karanskog bataljona” i prepješačili rutu od Patrije do Karana.

Članica planinarskog društva Biljana Bukvić rekla je da su prešli lakšu rutu od devet kilometara i da ih je bilo tridesetak.

Izvor: SRNA/RTRS