Za predsjednicu Narodnog fronta, Јelenu Trivić, skup “Granica postoji” je dizanje tenzija i izazivanje sukoba. Gostovanje u federalnim medijima iskoristila je i da građane koji se mirnim okupljanjem suprotstavljaju oduzimanju imovine i nadležnosti Republike Srpske, optuži da imaju stranačke motive. Od organizatora skupa odgovor Trivićevoj – na vlast se ne dolazi gazeći sopstveni narod.

Duže od mjesec dana građani Srpske svakog petka na granici sa Federacijom iskazuju nezadovoljstvo zbog političkog pokušaja Sarajeva i dijela međunarodne zajednice da Srpskoj oduzmu imovinu. Doboj, Foča, Vlasenica, Ribnik, svi skupovi prošli su bez ijednog incidenta. No, Јelena Trivić iskoristila je sarajevski medijski prostor da ih okarakteriše kao pokušaj izazivanja sukoba.

– S tim se ne slažem. Nije dobro izlaziti na međuentitetske linije i na bilo koji način davati signale nekakvih tenzija i potencijalnih konflikata – istakla je Јelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta.

Ako je zabrinuta za bezbjednost, zašto je Trivićevoj trebalo mjesec dana da se oglasi, pitaju organizatori?

– Odakle je čekala instrukcije, iz koje kuće obavještajne, da li je to njemačka ili engleska obavještajna kuća – kaže Dragomir Andan, jedan od organizatora skupa “Granica postoji”.

Nikakvi sukobi ni stranački motivi ne stoje iza skupova, demantuje Andan tvrdnje Trivićeve. Poručuje joj da na vlast ne može doći gazeći preko svog naroda.

– Ne mislimo mi više ratovati, mi mislimo političkim putem da sačuvamo ono što imamo, nema nikakvih pretenzija prema Federaciji. Gospođa Trivić praktično kao da je glasnogovornik Federacije i federalnih medija. -rez- Na vlast se ne dolazi na takav način. Na vlast se ne može doći pljujući sopstveni narod. Nije ovo u pitanju više Milorad Dodik, ovo je Republika Srpska, ovo je narod – dodao je Andan.

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, kaže da nije vrijeme za podjele.

– Pokazivanje volje građana Republike Srpske uz učešće boračkih organizacija, organizacija porodica poginulih, zarobljenih i nestalih civila nije nešto što bi bilo koji srpski političar trebalo da kritikuje čak i ako se ne slaže sa tim – istakao je Stevandić.

Da skupovi ne ugožavaju bezbjednost u BiH potvrđuje resorni ministar u Savjetu ministara Nenad Nešić.

– Gospođa Trivić koja je univerzitetski profesor, trebalo bi da pročita Aneks 2 Dejtonskog sporazuma koji jasno govori o granicama između entiteta i ja želim da poručim i Јeleni Trivić i svima ostalima – granica postoji, jasno se zna šta je Republika Srpska, šta FBiH i jasno su podijeljene nadležnosti unutar BiH – poručio je Nešić.

Portparola SNSD-a Radovana Kovačevića ne iznenađuje što Јelena Trivić, kako kaže, podržava ono što traže ambasade, a ne što žele građani Srpske.

– Naravno da nije iznenađenje i da Јelena Trivić ne podržava skupove “Granica postoji” jer su to skupovi sa kojih građani poručuju da neće dozvoliti dalje ugnjetavanje Republike Srpske i njenog naroda. Naravno i da Јelena Trivić, identično kao i u OHR i u Sarajevu, koristi termin međuentitetska linija iako u Ustavu BiH u članu 1.4 jasno piše – granica između entiteta – istakao je Kovačević.

U sarajevskom studiju, predsjednica Narodnog fronta komentarisala je i optužnicu protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika. Potvrdila je da je politička, ali tvrdi – rezultat je krize koju je sam Dodik izazvao.

– I držim se svog stava zakuvao je sam krizu, tražio je krizu, proizvodi krizu, stalno je generator krize i došao je u tu situaciju – rekla je Trivićeva.

Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kaže da je Trivićeva izjava kontradiktorna.

– Njena izjava je stvarno kontradiktorna da je Dodik sam zakuvao kada je jasno da se sve ovo radi zbog državne imovine. Da li Јelena Trivić misli da mi trebamo donijeti zakon o državnoj imovini na nivou BiH, da li misli da trebamo predati imovinu Srpske – kaže Mazalica.

Mazalica pita Trivićevu da li su krivi svi poslanici koji su glasali za Zakone kojima se štiti imovina Srpske, a zbog čijeg verifikovanja je predsjednik Dodik optužen.

– Јa jesam “krivlji” od Milorada Dodika jer ja sam imao izbor da glasam ili da ne glasam za zakon. Milorad Dodik i Miloš Lukić nisu imali izbora, znači ako je neko kriv, onda su krivi poslanici Narodne skupštine uključujući i ove iz SDS-a – dodao je Mazalica.

Da li su poslanici koji su članovi Narodnog fronta “čistog obraza” jer, nisu glasali za Zakon o suspendovanju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj i Zakon o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku?

Autor: RTRS