Savjetnik predsjednika Republike Srpske Ognjen Tadić rekao je da je izvjesno da niko više neće obavljati dužnost visokog predstavnika u BiH zahvaljujući odnosima u Savjetu bezbjednosti UN, te istakao da će predstavnici Kvinte morati sjesti za sto sa predstavnicima Srpske radi prevazilaženja krize u koju su gurnuli BiH pokušajem instaliranja Kristijana Šmita.

Tadić smatra da naziv “visoki predstavnik” treba prestati koristiti u bilo kakvom kontekstu jer njegova upotreba nepotrebno zbunjuje javnost, a tu funkciju više niko ne obavlja niti će ubuduće.

– Shodno tome i ličnost Šmita lakše možemo sagledati, bilo da je posmatramo na osnovu poteza koje čini u BiH ili onih koje je ranije činio u Njemačkoj – rekao je Srni Tadić nakon što su objavljeni materijali iz kojih je vidljivo da je ideološki i politički diskurs Šmita okrenut ka održavanju nacističkih tradicija Vermahta.

Tadić je naveo da je očigledno riječ o ličnosti sklonoj antisocijalnom ponašanju jer se samo tako mogu objasniti svi Šmitovi ispadi koje nikada ne bi učinila osoba sa iole zdravom kontrolom nad svojim ponašanjem.

Prema Tadićevim riječima, kako drugačije objasniti taj cijeli niz afera koje počinju još u Njemačkoj ugrožavanjem zdravlja ljudi, podrškom nacističkom kultu, pa prelaze u BiH u vidu suspendovanja ustavnog poretka FBiH ili pokušajem nametanja zakona prema kojem je nepoštovanje njegove /Šmitove/ volje razlog za robijanje.

– Јoš neko vrijeme moraćemo trpjeti sve to, a onda će se predstavnici Kvinte morati naći za stolom sa predstavnicima Republike Srpske i u dobroj namjeri saopštiti šta žele i šta zauzvrat nude kako bi im Republika Srpska pomogla da se izađe iz krize u koju su gurnuli BiH pokušajem da protivdejtonskim putem instaliraju Šmita na poziciju visokog predstavnika – naglasio je Tadić.

Tadić, koji je i pravnik, je napomenuo da do tada treba voditi aktivnu politiku koja podrazumijeva i redovno informisanje međunarodnih institucija, evropske i svjetske jasnosti o svemu što Šmit radi u BiH kršeći Dejtonski mirovni sporazum.

Centar za društveno-politička istraživanja Republike Srpske objavio je da su političku karijeru Kristijana Šmita obilježili brojni skandali – njegovi protivnici podsjećaju da je mjesto ministra poljoprivrede izgubio zbog skandala sa odobravanjem upotrebe pesticida, ali je, ipak, najveći skandal, koji je kasnije zataškan, bio 2007. godine, kada je kao državni sekretar za odbranu pokušao da rehabilituje nacističkog pilota Vernera Moldersa.

Njemački časopis “Kontraste” pisao je da je njemački ministar odbrane Peter Štruk /Partija SPD/ 2005. godine, poslije kritika javnosti, zabranio da jedna jedinica vazduhoplovstva nosi ime po Moldersu. Dvije godine nakon toga Šmit je pokrenuo inicijativu za rehabilitaciju ovog pilota Luftvafea /ratno vazduhoplovstvo nacističkog njemačkog Vermahta/.

Autor: SRNA/RTRS