U posljednjih pet godina u Bosni i Hercegovini hladnokrvno je ubijeno šest policijskih službenika. Ubijena su tri policajca MUP-a RS, dvojica MUP-a Kantona Sarajevo i policijski službenik Federalne uprave policije.

Većina je živote izgubila na dužnosti. Za razliku od ranijih vremena, ti zločini su rasvjetljeni, ali se na presude i dalje čeka. ATV podsjeća na sva ubistva policajaca, koja su potresla BiH u posljednjih 25 godina.

 

Zadnje ubistvo dogodilo se u Bijeljini u noći između nedjelje i ponedjeljka kada je ispred noćnog kluba “Džil” sa dva metka u prsa ubijen kriminalistički inspektor PU Bijeljina Nenad Marković. Za zločin je osumnjičen Nikola Kokanović, sin narodnog poslanika i člana Socijalističke partije Zorana Kokanovića, koji je uhapšen zajedno sa trojicom pomagača. Iza Markovića su ostali supruga i petogodišnji sin.

Radenko Bašić, načelnik Sektora kriminalističke policije PU Prijedor, ubijen je 21. marta prošle godine u naselju Pećani. Likvidiran je oko 6.50 časova kada je pješke krenuo na posao. Ubica mu je s leđa prišao i u potiljak mu ispalio jedan hitac iz pištolja “CZ”, kalibra 7,65 mm. Zločin je rasvijetljen i kao direktni izvršilac ubistva optužen je Aleksandar Miljatović iz Laktaša. Ubistvo je, prema optužnici, naručio Dalibor Railić Dugi, dok je kao pomagač u zločinu optužen Miljatovićev kum Igor Repajić. Njima je u toku suđenje pred Sudom BiH. Kao motiv zločina, u optužnici se navodi, to što je Railić smatrao da mu je Bašić najveća prepreka za trgovinu drogom na području Prijedora.

Policajac PU Prijedor Slađenko Tubin ubijen je na dužnosti 21. aprila 2019. godine pri intervenciji spriječavanja porodičnog nasilja u Gornjoj Ravskoj kod Prijedora. Tubina je hicem iz sačmarice ubio Milenko Šabić. Djelo je počinio u neuračunljivom stanju i osuđen je na obavezno liječenje i čuvanje u psihijatrijskoj ustanovi.

Na dužnosti je 9. februara 2019. godine ubijen i Mahir Begić, policajac Federalne uprave policije, koji je čuvao FUP-ov Centar za obuku u Suhodolu kod Tarčina. Begića je izrešetan puškom i izboden nožem, a počinilac je bio pomahnitali Еdin Gačić koji se tada nalazio u bjekstvu od policije nakon što je 4. februara nožem ubio trgovca Sauda Sultanića. U svojevrsnom lovu na čovjeka Gačić je ubijen u razmjeni vatre sa specijalnom policijom MUP-a Kantona Sarajevo u okolini Kiseljaka.

Policajci Davor Vujinović i Adis Šehović ubijeni su hicima iz automatskih pušaka kada su 26. oktobra 2018. u sarajevskom naselju Alipašino polje pokušavali da spriječe krađu ”Golfa”. Maskirani napadači su prema njihovom službenom vozilu ispalili najmanje 20 hitaca i Šehovića na mjestu ubili, dok je Vujinović podlegao u bolnici. Za ubistvo sarajevskih policajaca optuženi su Sava Marinković, Aleksandar Macan i Marko Trifković kojima je u toku suđenje pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

U terorističkom napadu na Stanicu javne bezbjednosti Zvornik 27. aprila 2015. godine ubijen je policajac Dragan Đurić, dok su ranjene njegove kolege Željko Gajić i Stevo Milovanović. Napad je izveo 24-godišnji Nerdim Ibrić koji je s automatskom puškom došao pred stanicu i počeo da puca. Potom je ušao u stanicu i nasumično nastavio da puca, dok nije ubijen u razmjeni vatre s policijom.

Policajac PU Novi Grad Muhidin Pivodić ubijen je na dužnosti 31. decembra 2012. godine dok je obezbjeđivao pravoslavnu crkvu Hram svetog Nikolaja u Sarajevu. Njega je sa više hitaca iz automatske puške izrešetao Anel Ćemo, koji je osuđen na 34 godine zatvora. Motiv ubistva je bila osveta jer je saobraćajna policija prije zločina u Sokolović-Koloniji od Ćeme oduzela vozačku dozvolu i kaznila ga sa 100 maraka zbog vožnje u pijanom stanju.

Željko Marković, nekadašnji načelnik CJB Srpsko Sarajevo ubijen je 24. septembra 2002. godine u sačekuši pred svojoj kućom u Sokocu.

Ubica ga je čekao pred vratima i oko 2.30, kada se Marković vraćao kući, u njega je ispalio 12 hitaca iz automatskog oružja. Ubistvo nikada nije rasvjetljeno i 20 godina nakon brutalnog zločina nema odgovora ko je bio toliko moćan da naruči i izvrši ubistvo policijskog zvaničnika.

Ljubiša Savić Mauzer, nekadašnji načelnik Uprave policije MUP-a RS i ratni komandant “Garde Panteri” izrešetan je 7. juna 2000. godine u Bijeljini. Dok se u “Opel Fronteri” vozio u blizini autobuske stanice, ubice su ga presrele “toyotom camri” i prema njemu ispalili 13 hitaca iz automatske puške M-70, kalibra 7,62 milimetra. Pogođen je sa šest metaka i na mjestu je ostao mrtav. Kao izvršilac ubistva na 20 godina zatvora osuđen je Đorđe Ždrale iz Istočnog Sarajeva, koji je pušten na slobodu nakon što je odležao veći dio izrečene kazne. U presudi se navodilo da je Ždrale, s njemu poznatim osobama, isplanirao i izvršio zločin. Neke od tih poznatih osoba su pominjane tokom suđenja, ali nalogodavac nikada nije otkriven.

Kriminalistički inspektor SJB Foča Radenko Radović ubijen je iz puškomitraljeza 29. aprila 2000. godine u Foči. Prethodno je iz iste puške ranjen policajac Marinko Božović nakon što je, zajedno s kolegom, pokušao da zaustavi Željka Boškovića zvanog Vuk koji je prethodno učestvovao u tuči u kafani. Nakon što je ranio Božovića, intervenisala su dvojica inspektora, ali je Bošković i prema njima zapucao i ubio Radovića. Bošković je devet godina bio u bjekstvu. Uhapšen je 10. novembra 2009. godine i osuđen na 20 godina zatvora.

Srđan Knežević, nekadašnji zamjenik načelnika CJB Srpsko Sarajevo i komandant jedinice “Bijeli vukovi” ubijen je 7. avgusta 1998. u Palama. Izrešetan je na ulazu u zgradu u kojoj je stanovao. Naočigled supruge u njega su pucala dva maskirana napadača koji su pobjegli. Do danas nije otkriveno ko je izvršio ubistvo, kao ni ko je bio nalogodavac zločina.

Dugogodišnji radnik MUP-a RS Đorđe Milosavljević Kostolomac iz Banjaluke ubijen je u sačekuši 16. marta 1998. ispred fiskulturne sale Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” u banjalučkom naselju Borik. Ubica ga je čekao u mraku i kada je Milosavljević izašao iz sale, s leđa je u njega ispalio više hitaca iz automatske puške, kalibra 7,62mm. Pogođen je sa pet metaka u leđa. Nikada nije otkriveno ko stoji iza zločina. Okružno javno tužilaštvo Banjaluka istragu je obustavilo 30. oktobra 2014. zbog zastare krivičnog gonjenja.

Mahmut Trako, policajac MUP-a Kantona Sarajevo, ubijen je 24. februara 1998. godine. On je s kolegom upućen na intervenciju u Buća Potoku, gđe je prijavljeno nasilje u porodici, odnosno da suprug fizički maltretira ženu. Žena se tada zatvorila u kuću i kada su Trako i kolega pokucali na vrata na njih je bacila bombu. U eksploziji Trako je zadobio teške povrede od kojih je sutradan podlegao.

Izvor: ATV