Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odbacio je danas Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) što se odnosi na povećanje granice za registraciju poreskih obveznika sa 50.000 na 100.000 KM.

Protiv ovog prijedloga glasali su delegati u Klubu srpskog naroda iz SNSD-a, tako da zakon nije imao entitetsku većinu.

Delegat Radovan Kovačević (SNSD) rekao je da Republika Srpska poštuje i uvažava dejtonsku BiH onako kako je uredio Dejtonski sporazum, kao i da poštuje i uvažava ustavni poredak u BiH tačno onako kako je odredio Ustav BiH, odnosno aneks četiri Dejtonskog sporazuma, navodeći da Srpska poštuje i sve anekse tog sporazuma.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska smatra da BiH može da funkcioniše isključivo na dogovoru ključnih unutrašnjih faktora, a to su dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda.

– Republika Srpska se zalaže za BiH koja se temelji na kompromisu, dijalogu i konsenzusu unutrašnjih faktora u BiH. Nijedna reforma u BiH nije sprovedena da se Republika Srpske nečeg nije odrekla, da nije pristala svaki put da je bude manje. To je zalog koji je Republika Srpska unijela – rekao je Kovačević.

On je dodao da to ne znači da iko treba da misli da je Republika Srpska neka krpa kojom može da se otire pod.

– Mi smo i u ovom mandatu pružili ruku, pristali na dogovor, pristali na kompromis, napravili smo određene korake, međutim, svima je jasno da dalje ne možemo ići dok u Ustavnom sudu BiH sjede strane sudije koje treba da donose odluke o našim sudbinama, o našim i o životima naših građana – rekao je Kovačević.

Kovačević je naglasio da je Republika Srpska je Republika slobodnih i ponosnih ljudi koje predstavljaju i zastupaju.

– Iz tog razloga želim da kažem da “teškog srca” danas glasam protiv određenih zakona, ali je potpuno jasno da će prvi zakon za koji ćemo glasati ovdje biti zakon o Ustavnom sudu. To je nešto što treba svi da razumijemo jer je to način na koji ćemo svi pokazati da želimo da živimo zajedno i da ne želimo da živimo u zemlji u kojoj će neko stalno Srbe i Hrvate da preglasava, obespravljuje i ugnjetava. Za tako nešto saradnike u nama nećete imati – rekao je Kovačević.

Delegat Želimir Nešković (SDS) obrazložio je ovaj zakonski prijedlog, koji se pred delegatima nalazi u prvom čitanju, čiji su predlagači poslanici SDS-a u Predstavničkom domu Mladen Bosić i Darko Babalj, navodeći da je ta izmjena neophodna zbog inflatornih kretanja i projekcije ekonomskih kretanja, odnosno povećanja cijene robe i usluga.

On je pozvao delegate da prihvate predložene izmjene Zakona o PDV-u.

Inicijativu je podržao i delegat Zlatko Miletić (Za nove generacije).

Autor: SRNA/RTRS