U Prijedoru je održana javna rasprava o Nacrtu odluke o komunalnoj naknadi, koji je Skupština grada Prijedora usvojila 4. maja ove godine.  Nacrt odluke bio je na javnom uvidu od 13. do 26. septembra.

“Planirali smo nakon ove javne rasprave da građanima damo rok još pet dana da mogu i pismeno da podnesu svoje sugestije i mišljenja, kako bi se ovaj dokument našao na Skupštini grada”, rekao je Branko Švraka, šef Odsjeka za komunalne poslove i zaštitu živote sredine.

Ovom odlukom uvodi se obaveza plaćanja komunalne naknade za korištenje objekata i uređaja zajedničke komunalne potrošnje i propisuju osnove i mjerila na osnovu kojih se određuje visina komunalne naknade, te obračun i rokovi plaćanja. Svi zainteresovani koji su prisustvovali javnoj raspravi iznijeli su svoje prijedloge i sugestije.

“Svakako mislim da građani treba da znaju šta je to komunalna naknada. Zatim, gdje će se trošiti ta sredstva, ko upravlja njima, kako se donosi visina koeficijenta zone,opremljenosti, cijena boda i kako ćemo to plaćati. Ko raspolaže tim sredstvima kroz program zajedničke komunalne potrošnje, s tim da komunalna naknada definiše neke druge oblasti, ne samo ono što je bilo dosad u zajedničkoj komunalnoj potrošnji. Mislim da će biti malo pogubno za građane kada dobiju samo rješenje u kojem stoji da su u potrebi plaćanja komunalne naknade, a da nisu upoznati o čemu se radi”, rekla je Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja građana “DON”.

Obveznici plaćanja komunalne naknade su vlasnici ili zakupci stambenog, poslovnog ili drugog prostora, kao i nosioci stanarskog prava.

Izvor: kozarski