Njemački tabloid Bild nedavno je objavio informaciju da, navodno, nepoznati kriminalci u Prijedoru na bestijalan način masakriraju rasne konje u vlasništvu Bošnjaka. Informacija se, naravno, ispostavila kao netačna.

Ipak, postavlja se pitanje s kojim ciljem je plasirana ovakva, zlonamjerna informacija i to baš u Bildu? Struka ističe da je ovo jedan od znakova “hibridnog rata” koji zapad vodi s ciljem da se demonizuju Srbi kao narod i diskredituje Republika Srpska.

“Masakr životinja u Bosni. Za tri dana zaklano 45 konja!” – ovaj naslov osvanuo je 5. oktobra u njemačkom tabloidu. U članku se navodi da su nepoznati kriminalci na 11 ergela na monstruozan način ubili 45 konja u vlasništvu Bošnjaka. Informacija je vrlo brzo demantovana.

– Naravno da se to nije desilo, samo jedno brutalno ubistvo konja bilo bi sasvim sigurno medijski propraćeno – kaže načelnik prijedorske Policijske uprave Dragan Milojica.

Bild ističe i da su zbog čitave situacije vlasnici ergela u strahu i da čitav događaj ima politički motiv, s namjerom da se jedna grupa stanovištva, misleći na Bošnjake, protjera s ovih prostora. Tekst je u Prijedoru izazvao podsmijeh svih, pa i samih Bošnjaka.

– Ne objavljuje se tek tako jedna takva informacija. Mislim da iza svega stoji nešto mnogo šire i veće – kaže Mirsad Duratović, potpredsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske.

Ipak, postavlja se pitanje koji je razlog za objavljivanje jedne ovakve informacije i šta se krije iza toga? Struka smatra da smo u hibridnom ratu s ciljem da se Srbi demonizuju i diskredituje Republika Srpska.

Publicista Siniša Ljepojević kaže da je hibridni rat protiv Republike Srpske i cijelog srpskog naroda ušao u višu fazu.

– Nije to finalna faza, ali je jedna viša faza u kojoj se praktično ne biraju sredstva. Zapadu je jasno da političkim putem ne može da postigene svoje ciljeve urušavanja Republike Srpske i sada bukvalno ide i pravi rat koji je u ovoj fazi hibridni – navodi Ljepojević.

Politikolog Aleksandar Pavić kaže da je ovo čin ratne propagande.

– Ovo nije obična laž, ovo je lansirano u vrlo dobro birano vrijeme, kad se vodi hajka protiv predsjednika Republike Srpske, a sve u cilju ukidanja Republike Srpske – kaže Pavić.

Indikativno je to da se ova opasna i neistinita senzacija plasira prvenstveno njemačkoj publici i to u vrijeme kada se raspravlja o legitimitetu Kristijana Šmita.

– U momentu kad su javno počele da se pojavljuju informacije o tome kako postoji kriza legitimiteta kod Kristijana Šmita, odjednom u tom periodu dolaze takvi članci koji na neki način demonizuju ljude s ovih prostora – kaže Borislav Vukojević, viši asistent na Fakultetu političkih nauka Banjaluka.

Iako je ovaj tekst u Prijedoru primljen s podsmijehom, jasno je da je ipak naštetio ugledu ovog grada i Republike Srpske. Struka upozorava da će ovakvih zlonamjernih dezinformacija sasvim sigurno biti i u budućnosti. Na nama je, kažu, da prepoznamo namjere, i ne nasjednemo na provokacije.

Autor: RTRS