Ovih dana biće objavljen javni poziv za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija iz gradskog budžeta.  Kao i do sada,  stipendije će se dodjeljivati  po tri osnova – socijalni status, deficitarna zanimanja i uspjeh. U Odjeljenju za   obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i pronatalitetnu i demografsku politiku napominju da je u Pravilniku o dodjeli stipendija učenicima srednjih škola i studentima prvog ciklusa stipendiranja došlo do određenih promjena.

“Stupiće na snagu izmijenjeni i dopunjeni Pravilnik o dodjeli učeničkih i studentskih stipendija, gdje smo se takođe trudili da idemo u pravcu olakšanja uslova za ostvarivanje prava na stipendiju, ali smo i mijenjali određene segmente, pogotovo kada su u pitanju deficitarna zanimanja. Sve to sa željom naravno da podstaknemo učenike ili studente da se opredjeljuju  za određena zanimanja”, kaže načelnik Odjeljenja Olivera Brdar Mirković.

Izmijenjenim Pravilnikom o stipendiranju biće obuhvaćena i suficitarna zanimanja. U Razvojnoj agenciji PREDA i Regionalnom savjetu za obrazovanje i zapošljavanje ističu da se na osnovu istraživanja u proteklom periodu došlo do zaključka da više nema svrhe da grad izdvaja sredstva za zanimanja kojih je previše na tržištu rada. Nove tehnologije kreiraju i novo vrijeme i naameću potrebu za nekim drugim kadrovima, kažu u ovoj agenciji.

“Unazad dvije godine organizovali smo veliki broj kurseva iz poznavanja i uvođenja novih programskih jezika i vjetujte da smo bili iznenađeni koliki je interes mladih ljudi, ne samo srednjoškolaca nego i osnovaca. Bili smo iznenađeni njihovim znanjem iz tih oblasti”, kaže Aleksandar Drljača, direktor PREDE. On dodaje da je sve više zainteresovanih za veb dizajn, multimediju i gejming industriju, napominjući da su to zanimanja budućnosti.

Brdar Mirković naglašava da su Izmjene Pravilnika o stipendiranju učenika i studenata donijele značajne novine i da srednjoškolci sa odličnim uspjehom ukoliko budu upisivali studije suficitarnih zanimanja neće moći računati na stipendiju iz gradskog budžeta.

„Naš interes je da svršene srednjoškolce i studente pokušamo u što većem broju zadržati u našem gradu i regiji, kaže direktor Razvoje agencije PREDA i predsjedni Regionalnog savjeta za obrazovanje i zapošljavanje Aleksandar Drljača. On dodaje da bi u srednjem obrazovanju u Prijedoru uskoro moglo doći do uvođenja novih zanimanja, a to su tehničar za gejming industriju i proučavanje primjenjene umjetnosti u gimnaziji preko modernih tehnologija.

Izvor: kozarski