Povodom Svjetskog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra, gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor sa saradnicima, obišao je danas Regionalno udruženje distrofičara Prijedor i potvrdio podršku Gradske uprave i u narednom periodu.

Ovo udruženje počelo je s radom prije pet godina i imaju 11 članova, od kojih su svi vezani za invalidska kolica. Zato im je, kako ističu, od velikog značaja usluga personalnog asistenta. Tijana Brdar je već godinu dana personalni asistent i ima dva korisnika.
“Za korisnike to znači mnogo. Neki imaju starije roditelje, tako da bez pomoći personalnog asistenta ne bi mogli obavljati određene aktivnosti, pa ni otići ljekaru, u šetnju ili na kavu. Mi smo uključeni u skoro sve aspekte njihovog života. Bez personalne asistencije, mislim da bi im bilo jako teško”, ističe Brdareva.

Izvršni direktor Regionalnog udruženja distrofičara Prijedor Dejana Vujnović je izjavila da imaju deset korisnika i pet personalnih asistenata.
“Mi smo i dosad imali podršku Gradske uprave, međutim, raste broj korisnika personalne asistencije, a zbog inflacije je potrebno povećati dosadašnja sredstva”, navodi Vujnovićeva.
Načelnik gradskog Odjel?enja za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu, pronatalitetnu i demografsku politiku Olivera Brdar Mirković istakla je da Grad Prijedor spada u red ne tako brojnih lokalnih zajednica koje izdvajaju sredstva za ovo prošireno pravo iz oblasti socijalne zaštite.
“U budžetu je dosad izdvajano 60.000 KM za ostvarivanje prava na personalnog asistenta. Pored ovoga, Grad je Udruženju distrofičara obezbijedio prostorije koje su uređene u proteklom periodu. I dalje ćemo nastojati da se uslovi njihovog rada poboljšaju, kako u materijalno-tehničkom, tako i u smislu određenih pomoći prilikom organizacije radionica”, rekla je Brdar Mirković.

Izvor: prijedorgrad