U okviru redovnih mjesečnih i godišnjih aktivnosti, prijedorska Organizacija porodica poginulih boraca, nestalih i zarobljenih civila, uručila je jednokratnu novčanu pomoć Mileni Bilbija, majci poginulog borca. Kada je imao 22 godine njen Zoran je u decembru 1991. godine poginuo na ratištu Zapadne Slavonije. Od tada su suze Milenine saputnice. Kaže da joj je drago što nije zaboravljena. “Ponosna sam što sam ga takvog imala. A teško je, 33. godina je nastala u prošli ponedjeljak. Imam još dva sina, imam troje unučadi i praunuče. Oni su mi sve na svijetu, ali gubitak mog Zorana ne mogu prebpoljeti”, kaže Milena.

U gradskoj Organizaciji porodica poginulih boraca, nestalih i zarobljenih civila kažu da je u početku njihovog organizovanja bilo dosta problema, a malo sredstava, dodajući da se dosta toga promijenilo zahvaljujući Miloradu Dodiku. “Kada je premijer postao Milorad Dodik, stvarno je od tada poveo  dosta računa o ovoj kategoriji i o ratnim vojnim invalidima. Za to bih  htjela da mu zahvalim jer mi sad stvarno malo bolje živimo. Imamo još nekakvih neriješenih slučajeva, ali nadamo se da ćemo i to riješiti”, istakla je predsjednik Organizacije Zdravka  Karlica.

Potpredsjednik gradske Organizacije porodica poginulih boraca Prijedor Slaviša Knjeginić ističe da je zapadnoslavonsko ratište mnogo značilo za kasniji tok rata.“Ovom prilikom htio bih da skrenem pažnju da su to prvi naši junaci koji su svoje  živote ugrađivali u Republiku Srpsku, koja nije postojala, ali je bila bitna i značajna ta situacija, kada je JNA, vojska tadašnja, pod komandom 343. brigade naše prijedorske otišla u Zapadnu Slavoniju. To je mnogo značilo za dalji tok rata i mislim da je to odlučilo za sve druge podvige naših brigada”, navodi Knjeginić.

U Organaizaciji porodica poginulih boraca, zarobljenih i nestralih civila kažu da će nastaviti da obilaze i pomažu, pogotovo stare roditelje poginulih boraca,  koji su bolesni  i teško žive.

Izvor: kozarski