Na redovnoj konferenciji za medije u Policijskoj upravi Prijedor osvrnuli su se i na nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja, uz konstataciju da je u novembru u akciji „Kalibar“ evidentirano šest krivičnih djela iz ove oblasti. „Od preventivnih kamapanja koje su tokom novembtra realizovane u cilju očuvanja stanja bezbjednosti, istakao bih kampanju “Poštuj život ne oružje,”, koja je usmjerena na nelegalno posjedovanje vatrenog oružja”, istakao je Dragan Milojica, načelnik Policijske uprave Prijedor. “Ovom prilikom podsjetio bih građane da Zakon o oružju i municiji propisuje amnestiju od krivične i prekršajne odgovornosti za građane koji dobrovoljno predaju oružje, čije nabavljanje i držanje građanima nije dozvoljeno. Građani koji nelegalno posjeduju vatreno oružje čije nabavljanje i držanje po zakonu nije dozvoljeno i isto dobrovoljno predaju policiji, neće odgovarati za nelegalno posjedovanje takvog naoružanja. Građani oružje mogu predati na način da se obrate policijskim službenicima na terenu ili policijskoj stanici ili pozivom na broj 122 , gdje će od policijskih službenika dobiti savjet na koji način da predaju oružje”, istakao je Milojica.

Stanje kriminaliteta za novembar cijenimo izuzetno povoljnim. Krivična djela po nepoznatom izvršiocu predstavljaju svega jednu trećinu u ukupnom broju izvršenih krivičnih djela”, rekao je načelnik Sektora kriminalistričke policije Goran Karan. On je naveo i druge karakteristične podatke za protekli mjesec. “Kada su u pitanju krvni delikti, tu bilježimo svega šest krivičnih djela, od čega je jedna teška i pet lakih tjelesnih povreda. Kada su u pitanju imovinski delikti, možemo reći da nije bilo težih krivičnih djela, znači nije bilo razbojništava, razbojničkih krađa, nije bilo izazivanja opšte opasnosti u smislu paljevina i eksplozivnih naprava. Kada su u pitanju krađe, teške krađe i šumske krađe, zabilježeno je ukupno 20 krivičnih djela iz ove oblasti, međutim ništa nije alarmantno”, naveo je Karan.

I stanje u oblasti bezbjednosti saobraćaja u proteklom mjesecu u Policijskoj upravi ocijenili su zadovoljavajućim. Iako je bilo više saobraćajki nego u istom periodu prošle godine, nije ih bilo sa smrtnim ishodom. Najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda je nepoštovanje prvenstva prolaza, nepridržavanje strane kretanja, nepravilna vožnja i alkohol, a načelnik Sektora policije Zoran Jež rekao je da je u novembru evidentirano 1565 prekršaja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, što je za trećinu više sankcionisanih nego u novembru  prošle  godine. “Iz saobraćaja je isključeno 90 vozila, duplo više nego u novembru prošle godine, od  čega 55 vozila zbog tehničke neispravnosti. To je uglavnom rezultat naših akcija pojačane kontrole saobraćaja na posjedovanje i korištenje zimske opreme. Pored toga, 12 vozila je isključeno zbog isteka registracije duže od 30 dana i 23 vozila zbog ostalih razloga.  Iz saobraćaja je isključeno 169 vozača, od kojih 145 zbog upravljanja pod uticajem alkohola. U prosjeku, pet vozača dnevno bude isključeno zbog upravljanja pod dejstvom alkohola. Privremeno su douzeta tri automobila od višestrukih povratnika u činjenju saobraćajnih prekršaja”, naglasio je Jež

U Policijskoj upravi ističu da se, zajedno sa Ministarstvom saobraćaja i veza, Agencijom za bezbjednost saobraćaja i Auto moto društvom, u periodu od 13. 12. 2023. do 31. 1. 2024. godine realizuje akcija pod nazivom “Lako je alkohol odbiti”. Za održavanje stabilnog stanja bezbjednosti iz Policijske uprave Prijedor najavljuju da će za vrijeme predstojećih praznika biti pojačane preventivne i represivne mjere. To će se između ostalog odnosti na pojačano prisustvo policije u ugostiteljskim objektima i na manifestadcijama, kontrolu točenja i konzumiranja alkohola, konzumiranja opojnih droga, kao  i ponašanje vozača u saobraćaju.

Izvor: kozarski