Republika Srpska nije i nikada neće prihvatiti bilo kakvu nametnutu odluku, a naročito ne od njemačkog državljanina Kristijana Šmita koji ilegalno i bez bilo kakvog legaliteta boravi u BiH, rekao je Radovan Kovačević, delegat Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Govoreći o navodima da je Republika Srpska prihvatila Šmitovu odluku o finansiranju opštih izbora 2022. godine, kao i da će prihvatiti izmjene Izbornog zakona o kojima se govori, Kovačević je rekao novinarima u Sarajevu da Republika Srpska nije prihvatila nikakvu Šmitovu odluku o finansiranju opštih izbora.

On je podsjetio da je tada Savjet ministara usvojio prijedlog budžeta prema kojem je Regulatorna agencija za komunikacije /RAK/ trebala posuditi 10 miliona KM Centralnoj izbornoj komisiji /CIK/ BiH za sprovođenje izbora, ali da je nakon toga Šmit nametnuo odluku o finansiranju izbora prema kojoj je CIK-u trebalo biti posuđeno 12,5 miliona KM.

– Dan poslije toga, tadašnji ministar finansija i trezora je na sjednicu Predsjedništva BiH došao sa prijedlogom budžeta, ali ne onim za koji je glasao i za koji je dobio podršku Savjeta ministara, nego je tu stavio tačku u kojoj je pisalo da je to odluka Šmita – podsjetio je Kovačević.

Rekao je da je tadašnji srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik insistirao da se obriše tačka u kojoj je pominjana odluka Šmita, te da je na dnevni red sjednice Predsjedništva dodata nova tačka koja se odnosila na finansiranje izbora.

– Za takvu odluku su glasali svi članovi Predsjedništva BiH i zajedničke institucije BiH su, zahvaljujući Dodiku, donijele odluku o finansiranju izbora, a ne zahvaljujući Šmitu – rekao je Kovačević.

Autor: RTRS