“Simbol slobode” ovogodišnji je slogan obilježavanja Dana Republike Srpske.

On predstavlja Republiku Srpsku, našu slobodnu otadžbinu koju je srpski narod stvorio s ljubavlju i odbranio hrabrošću, ali i objašnjava koliko je tu slobodu neophodno braniti i danas i sutra!

Slobodu Republici Srpskoj garantuje Dejtonski mirovni sporazum, međutim, kršenja istog i konstantni pritisci od strane međunarodnog faktora poput, pokušaja otimanja imovine, sudskog procesa koji se vodi pred Sudom BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića, upozoravaju da je važno okupiti se oko Republike Srpske s ciljem njene zaštite.

Republika Srpska odnosno “Simbol slobode” su naša zemlja, rijeke, priroda, pismo, istorija, tradicija, ali i naša oslobodilačka borba i data žrtva, te na Dan Republike Srpske 9. januara zato se šalje ova važna poruka.

Sloboda ima duboko ukorijenjeno značenje u istoriji, kulturi i kolektivnom identitetu srpskog naroda, podsjeća na borbe kroz istoriju i služi kao inspiacija za trenutne izazove ali i njihovo savladavanje.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će proslava rođendana Srpske biti veličanstvena.

– Dan Republike Srpske je svetinja! Biće proslavljen na veličanstven način, a jednom važnom državniku biće uručeno odlikovanje – poručio je Dodik. Pozvao je sve građane Republike Srpske da se okupe oko Republike Srpske i da slave njenu slobodu.

Povodom obilježavanja Dana Republike 8. januara biće upriličena svečana akademija, dok će centralni događaj obilježavanja Dana Srpske biti održan 9. januara. Tog dana će na Trgu Krajine u Banjaluci s početkom u 17.00 časova početi svečani defile.

Spektakularni svjetlosni efekti su organizovani sa oko 200 dronova.

Nakon svečanog defilea biće održan koncert, a nastupiće i Danica Crnogorčević sa premijernim izvođenjem pjesme “Za život Srpske” i “Pukni zoro”, kao i Baja Mali Knindža sa premijernom izvedbom pjesme posvećene Republici Srpskoj, te mnogi drugi izvođači.

Radio Televizija Republike Srpske i Alternativna televizija uživo će prenositi spektakularnu proslavu rođendana Srpske, na kojoj se očekuje veliki broj građana.

Autor: RTRS