Predsjednik Narodne partije Srpske /NPS/ Darko Banjac izjavio je da je protivnik ulaska BiH u EU ako je uslov za to da se Republika Srpska odrekne sebe i svoje državnosti date Dejtonskim mirovnim sporazumom.
“Ne protivim se u slučaju da nas EU prihvati onakve kakvi jesmo. Ne želim da se odreknem sebe, ni dijela sebe, niti svoje tradicije i običaja da bismo ušli u EU”, izjavio je Banjac Srni, komentarišući jučerašnju posjetu predsjednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen BiH i njenim razgovorima sa domaćim funkcionerima i političarima.

Banjac je konstatovao da je svaka posjeta dobrodošla, ali da smatra da je Evropa davno podlegla nekom lošem uticaju i da, što se njega tiče, EU treba da prihvati narode i zemlje onakve kakve jesu, a ne da ih mijenja.

Komentarišući saopštenje Ambasade SAD u BiH da ne može biti izmjena Izbornog zakona BiH bez promjene Ustava BiH, Banjac je rekao da se taj zakon može usvojiti bez ustavnih promjena jer mora biti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

On je istakao da je u vezi sa donošenjem tog zakona postignut dogovor domaćih političkih predstavnika, ali da Amerikanci, kao i Britanci, očigledno ne dozvoljavaju da se na ovim prostorima postigne dogovor.

“Kažu nam da se dogovorimo, a kada se dogovorimo, onda kažu ne može tako. Kada su vidjeli da je postignut dogovor političkih predstavnika, onda im ne odgovara dogovor. Ne treba uopšte obraćati pažnju na njih”, smatra Banjac.

Izvor: SRNA/kozarski