Kulturno-umjetničko društvo „Kozara“ obilježilo je krsnu slavu Svetog Savu. Članovi ovog društva kažu da su ponosni što im je najveći srpski prosvjetitelj “u gostima” na slavskom ručku i u slavskoj molitvi. Sofija Pačariz, koja je u Društvu skoro deceniju i po, kaže da joj mnogo znači očuvanje tradicije i okupljanje oko slavskog ručka i obreda.

„Sve ovo nam mnogo znači zato što je sam folklor očuvanje naše tradicije i naših običaja, pa je normalno i povezano da obilježavamo našu slavu. Dugo već dolazimo ovdje i slavimo i stvarno svi uživamo u tim običajima, ali i u druženju koje slijedi poslije“, kaže Pačarizova.

Slava je prilika da se vide dragi ljudi i gosti i da se zajedno tradicija i običaji otimaju od zaborava. „Kao i prethodnih, i ove godine obilježavamo našu slavu Svetog Savu. Uglavnom su tu neki naši bliski ljudi, poznanici, saradnici, naravno i naši folkloraši, igrači, tako da to svake godine bude najbliži krug ljudi, kao što i dolikuje jednoj slavi“, kaže Mladen Malić, koreograf u „Kozari“.

Godinama traje lijepa saradnja kulturno-umjetničkih društava „Kozara“ i „Milan Egić“. Prijateljstvo je nastavljeno i učvršćeno i ovog Savindana. “Unazad nekoliko godina, KUD ‘Kozara’ i mi se redovno obilazimo kroz naše godišnje koncerte i sve druge manifestacije koje organizujemo. Oni su bili gosti, kako delegacija tako i njihove folklorne  grupe, na našoj manifestaciji ‘Svetkovanje o Ognjenoj Mariji’ koju mi u Brezičanima svake godine organizujemo povodom slave sela”, istakao je Zoran Kusonjić, predsjednik KUD-a “Milan Egić” Brezičani.

Osveštavajući slavsko žito i slavski kolač, sveštenik Crkve Svetoga Proroka Ilije na Urijama, Branko Lazičić, istakao je da je Savindan veliki dan za sve Srbe krštene u ime trojedinoga Boga. “Šta je za nas krsna slava, to je dan krštenja naših djedova, pradjedova, dan kada smo kršteni u Hristovo ime, na dan, kako koja familija, tako i ovo udruženje, koje već deceniju proslavlja svoju krsnu slavu Savindan, upravo predstavljanja njegovog Gospodu kada se Sveti Sava i predstavi riječima, ‘Slava Bogu radi svega’“, rekao je otac Branko.

Izvor: kozarski