U duhu svetosavlja, danas je bilo svečano u mnogim obrazovnim ustanovama koje su, prigodnim programom i slavskim ručkom, obilježile školsku slavu, Svetog Savu. Izuzetak nije bio ni Centar „Sunce“ u kome, po riječima direktorice Slađane Radaković, već treću godinu Savindan obilježavaju kao svoju slavu.

– Sveti Sava nas uči miru i ljubavi, praštanju i smirenosti, darežljivosti i čovjekoljublju, a to su, zapravo, vrline i vrijednosti koje razvijamo kod naših učenika i u nama samima – rekla je Radakovićeva.

Centar „Sunce” pohađa 113 učenika, a neki od njih su danas učestvovali i u prigodnom programu posvećenom prvom srpskom prosvetitelju, arhiepiskopu i tvorcu zakonodavstva. Brojni gosti i predstavnici javnog i kulturnog života grada te Gradske uprave Prijedor prisustvovali su slavskom ručku u prostorijama Centra „Sunce“.

Svečano je bilo i u KUD-u „Kozara“, Prijedor. Novoizabrani predsjednik Miljan Banović uručio je, na krsnu slavu Društva, najveća priznanja – povelje – zaslužnim pojedincima i kolektivima koji su pomogli rad „Kozare“. Jedan od njih je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković koji je zahvalio na ovom priznanju kao potvrdi dobre saradnje Gradske uprave i ovog kultumo-umjetničkog društva.

– KUD „Kozara“, Prijedor, jedno je od najaktivnijih u našoj lokalnoj zajednici. Oni vrijedno rade i njeguju tradiciju i kulturu srpskog, ali i drugih naroda sa ovih prostora. Grad ne čini samo privreda, nego i razvijena kultura, umjetnost i sport, pa stoga podržavamo organizacije i udruženja koji svojim radom Prijedor čine prepoznatljivim i predstavljaju ga u najboljem svjetlu – rekao je Đaković.

KUD „Kozara“ trenutno ima oko 120 članova, a u narednom periodu u planu je omasovljavanje i podmlađivanje sekcija, pogotovo Sekcije izvornog melosa i Folklorne sekcije.

D.S/Kozarski