U saradnji sa Gradskom upravom i Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Poljoprivredna zadruga “Kooperativa” raspisala je javni poziv za podizanje novih nasada jabuke, kruške, šljive i borovnice. U Zadruzi ističu da će sadnja voća biti sufinansirana 50 odsto ukupnog ulaganja u sadni materijal, đubrivo i sistem za navodnjavanje. “Mi to radimo već 5-6 godina, već smo dosad podigli tridesetak hektara novih nasada voća. Generalno, vrijeme voćarstvu i nama voćarima unazad par godina ne ide naruku, ali  mi se trudimo, borimo se. Jedan od načina opstanka i privlačenja mladih da se uključe  je i to sufinansiranje za  podizanje novih nasada voća”, kaže direktor Zadruge Radivoj Vujković.

Osman Džonlagić iz Trnopolja godinama živi i radi u Švajcarskoj. Prije godinu dana odlučio je da uz podršku Poljoprivredne zadruge “Kooperatriva” u Kozarcu na površini od četiri hektara posadi oko hiljadu i po sadnica šljive, jabuke i kruške. Vođenje radova i komplet projekat povjerio je dugogodišnjem i iskusnom voćaru Nihadu Foriću, koji kaže da  se na ovim prostorima sve više vraćamo autohtonim sortama. “Uglavnom su zasađene autohtone sorte, prije svega jabuke, koje su sađene na način kako se to nekada kod nas radilo. Treba da sačuvamo naše autohtrone sorte koje su prilagodnljive klimatskim i drugim uslovima na ovim prostorima. Možemo da kažemo da je ovaj prostor pogodan za voće  i u zadnjih par godina ima mladih ljudi koji su zainteresovani da svoje zemljište stave u funkciju voćarske prooizvodnje”, ističe Forić.

Uz zagarantovano skladištenje i otkup voća, u Poljoprivrednoj zadruzi “Kooperativa” kažu da se trude da, pogotovo mladim voćarima,  urade kvalitetnu agrotehničku pripremu zemljišta, odaberu kvalitetan sadni materijala i pruže neophodnu stručnu pomoć.

Izvor: kozarski.com