Razvojna agencija “Preda” organizovala je predavanje na temu “Digitalna transformacija nije bauk”, koje je održano u okviru projekta “REPRO digitalna transformacija sektora drvoprerade”.
“Želimo da se bavimo jednom novom temom, koja treba da doprinese jačanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u našoj lokalnoj zajednici, regiji i zemlji. Prepoznali smo da se u prethodnom periodu konkurentnost gradila na radnoj snazi i sirovini. Novi prostor se otvara kroz digitalizaciju u poslovanju preduzeća i digitalnu transformaciju preduzeća”, rekao je Saša Karalić, projekt-menadžer u “Predi”.
Kako je navedeno, u pitanju je oblik administrativno-proizvodnog umrežavanja, gdje će se moći efektivnije pratiti proizvodni proces rada i imati bolji uvid u nepotrebno rashodovanje.
“Kroz proces digitalne transformacije, odnosno digitalnog inovacionog HUB-a, počeli smo da radimo sa dva sektora: drvopreradom i metalopreradom. Trenutno imamo oko dvanaest preduzeća sa kojima radimo na digitalnim rješenjima da bismo optimalizovali njihovu proizvodnju, odnosno njihov rad i da bi oni mogli adekvatnije da koriste svoje resurse”, rekao je Drago Gverić, direktor Inovacionog centra Banjaluka.
Predviđen je i budžet za podsticaj koji nudi Ministarstvo privrede i preduzetništva RS, za koji će konkurs tek biti raspisan. Preduzeća mogu uputiti svoje sugestije direktno ili putem Privredne komore, Unije udruženja poslodavaca i Zanatsko-preduzetničke komore.
“Trebamo nastaviti komunicirati redovno sa preduzećima, što više boraviti na terenu i razgovarati o izmjenama. Planirane su izmjene i dopune Zakona o malim i srednjim preduzećima, izmjene Uredbe o podsticajima. Trudimo se da što više komuniciramo s korisnicima i da to bude otvoren proces, da nam mogu uputiti svoje sugestije”, istakla je Stela Pavlović, rukovodilac Odsjeka za razvoj malih i srednjih preduzeća u Ministarstvu privrede i preduzetništva RS.
Projekat “REPRO digitalna transformacija sektora drvoprerade” Razvojna agencija “Preda” realizuje u saradnji sa Udruženjem drvoprerađivača “Klaster Drvo-PD” Prijedor i Panevropskim univerzitetom “Apeiron”, Banjaluka. Cilj je stvaranje povoljnijeg ekosistema u procesu digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini. Prva faza trebalo bi da bude finalizirana do kraja narednog mjeseca. Projekat je organizovan u okviru “Inovacije i digitalizacije u malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini”. Sufinansijeri su EU i Vlada NJemačke, a realizator njemačka Agencija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Izvor: kozarski.com