Sin Nevenke Gligorić bio je pripadnik sedmog odreda Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske. Život je dao za Republiku Srpsku. Imao je 24 godine kada je poginuo 1995.

”Poginuo je u Dvoru na Uni u Specijalnoj jedinci bio. Sahranjen je u Donjem Vakufu odakle smo mi“, rekla je Nevenka Gligorić, majka poginulog borca

Čojstvo, borbenost, znanje, umijeće, patriotizam i rodoljublje, krasili su Sedmi odred. Sa obilježavanja tridesete godišnjice formiranja i poruka da se i danas čuva uspomena na saborce koji su dali živote za Srpsku. To je, kažu, samo mali dio zahvalnosti za žrtvu koju su podnijeli.

”Sa posebnim epitetom se prisjećamo naših poginulih saboraca odreda brigade MUP-a i Vojske Republike Srpske. Odajemo dužnu poštu jer dali su svoje najvrijednije, svoje živote koje su gradili u temelje Republike Srpske’, istakao je Zlatko Brdar, ratni komandant sedmog odreda SBP MUP-a Republike Srpske.

”Sigurno dok postoji kultura sjećanja dok se sjećamo tih ljudi oni će da žive. To je nama prva i osnovna obaveza, druga obaveza nam je da sačuvamo ono što su nam ostavili u amanet a to je Republika Srpska, a to možemo samo slogom i jedinstvom”, naveo je Radan Ostojić, Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Naši borci ostavili su nam najveće blagodeti – slobodu i Republiku Srpsku, kaže ministar unutrašnjih poslova. Poručuje – MUP će nastaviti da jača.

”Stalno jačamo kapacitete Republike Srpske, podmladili smo njene kadrove, imamo veliki mladih policajaca, osnovali smo školu Unutrašnjih poslova, opremamo se, veliki broj infrastrukturnih objekata, žandarmeriju, sve linije policije da budemo u pravom smislu garant i to je naša obaveza”, izjavio je Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Oni koji pokušavaju da ospore obilježavanje značajnih datuma neće uspjeti, poruka je iz Prijedora.

”Do današnjeg dana zahvaljujući svim stvarima koje su se dešavale, a u ovim zadnjim periodima pogotovo zbog onoga što predsjednik Milorad Dodik radi smo i stanju da proslavljamo ovaj dan”, kazao je Branislav Okuka, izaslanik predsjednika Republike Srpske.

”Želimo da iz dana u dan pričamo o svemu što se dešavalo, o činjenicama i o svemu što se dešavalo, pogotovo naše komšije koje iz njima znanih razloga pokušavaju da istoriju iskrive”, poručio je Slobodan Javor, gradonačelnik Prijedora.

Godišnjica je obilježena parastosom i polaganjem vijenaca a održana je i svečana akademija. Odred je imao 400 pripadnika. Sedam ih je poginulo a 57 teško ranjeno.

Za  doprinos u Odbrambeno-otadžbinskom ratu pripadnici Sedmog odreda odlikovani su ordenima Nemanjića i Njegoša, Medaljom Petra Mrkonjića  i Karađorđevim zvijezdama.

Izvor: ATV