Usvojeni Zakon o sprečavanju sukoba interesa, je zakon koji je plod kompromisa i to je nešto o čemu smo mi iz Republike Srpske uvijek govorili, rekao je u Јutarnjem programu delegat u Klubu Srba u Domu naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH Radovan Kovačević.

– Ukoliko budemo svi insistirali na svojim rješenjima, nikada se ovdje neće ništa pomjeriti. Bitno je da uvijek imamo jasno određene predstavnike tri naroda koji su dobili legitimitet. To ne može biti neki Željko Komšić ili neko drugi iz Srpske, koji bude izabran nesrpskim glasovima – rekao je Kovačević.

Naglasio je da je bitno da postoje legitimni predstavnici dva ravnopravna entiteta.

– Imali smo dijalog faktora, uključujući i nas koji smo predstavnici tih stranaka, naroda, entiteta na nivou zajedničkih institucija. Svi smo imali svoja rješenja, koja smo stavili na sto i izvukli ono što je zajednički imenilac i što je prihvatljivo za svaku stranu. Dobili smo Zakon koji je usvojen – rekao je Kovačević.

– Radi se isključivo o Zakonu koji se tiče institucija na nivou BiH. Za razliku od prethodnog Zakona, u ovom se ni na koji način ne obavezuje Republika Srpska da nešto radi u skladu sa tim Zakonom sa nivoa BiH. Srpska potpuno autonomno odlučuje o tom pitanju na nivou BiH – poručio je Kovačević.

Naglasio je da je Zakon donesen pod pritiskom u smislu kako kaže jer se žurilo da se ispoštuju rokovi.

– Pritiska je bilo u smislu da to bude garant da ćemo dobiri 21. marta otvaranje pregovora. To je jedini pritisak na koji mi iz Srpske pristajemo. Mi smatramo da je bitno da se BiH približava Evropskoj uniji. Iz naše perspaktive, mi želimo da budemo bliže EU. Što smo im bliže, to smo dalje od toga da ovdje mogu da budu bilo kakvi, a pogotovo lažni visoki predstavnici ili stranci u Ustavnom sudu BiH – poručio je Kovačević.

Kovačević kaže da u pravosuđu moraju da budu državljani Republike Srpske i Federacije.

– Imate dva faktora koji ruše svaki dogovor u BiH, prvi je lažni visoki predstavnik, Kristijan Šmit i nažalost, ambasador SAD u BiH Majkl Marfi. Razlozi su njima poznati – istakao je Kovačević.

Kovačević smatra da “njima odgovara nestabilna BiH, jer kao takva, za Šmita pogotovo, znači da će i dalje da prima 25.000 evra mjesečno, bez poreza i rada”.

– Ono što je još više uvredljivo i ponižavajuće, jeste da se te njegove plate tretiraju kao humanitarna pomoć BiH. Marfi takođe želi nestabilnu BiH, koja nije dio EU. Iz tog razloga nam stalno govori, iako nam je potpuno jasno da ne postoji konsenzus za kretanje BiH prema NATO, a postoji konsenzus za saradnju sa NATO. On stalno govori da SAD podržava evroatlanski put BiH. Taj put ne postoji, on je prekinut. Postoji evropski put BiH – kaže Kovačević i dodaje da oni, koji žele da budu prijatelji oni će podržavati evropski put BiH.

Pita, ko je Marfi da zna šta je najbolje za naše građane.

– Ko je on da to na bilo koji način zna bolje, od nas koje je narod izabrao – istakao je Kovačević.

Kada je riječ o najavi da bošnjački dio misije BiH pri Ujedinjenim nacijama samostalno, bez odluke Predsjedništa, radi na novoj rezoluciji o Srebrenici, Kovačević kaže da je nedopustiva i protiv Ustava i zakona BiH jer spoljnu politiku tretira i vodi isključivo Predsjedništvo BiH.

– Potreban je koncenzus kada je spoljna politika u pitanju – rekao je Radovan Kovačević.

Autor: RTRS

Foto: RTRS