Projekat pod nazivom „Razvoj kapaciteta za uključivanje u kulturni život zajednice“ koji je sprovelo Udruženje roditelja d‌jece sa posebnim potrebama „Neven“, uspješno je završen. Riječ je o 60 edukativnih i kreativnih radionica koje doprinose razvoju komunikacijskih i svakodnevnih vještina korisnika Udruženja „Neven”. U okviru ovog projekta našla se i radionica plesa čija je svrha razvoj socijalnih i komunikacijskih vještina, fine motorike i kognitivnih sposobnosti.
„Radionica mi je super, ples je odličan. Neke koreografije ne mogu izvesti, ali dobro je”, rekao je korisnik Udruženja Nebojša Dojčinović.

Kroz radionicu plesa prošlo je oko tridesetak korisnika sa kojima se radilo u dvije grupe jednom mjesečno, u proteklih devet mjeseci koliko je projekat trajao.
„Do sada nisam imala priliku da radim sa korisnicima Udruženja ‘Neven’ tako da je ovo jedno prelijepo iskustvo. Oni su jako pozitivni i pokazuju emociju na jedan neposredan način.  Zaista se dobro provodimo, vole da plešu i uživaju u ovim radionicama tako da iskreno svi jedva čekamo da svoj dosadašnji rad pokažemo široj publici”, rekla je instruktorka plesa Dada Topić.

Projekat je imao za cilj jačanje kapaciteta za uključivanje u društveni život populacije osoba sa intelektualnim teškoćama tako da su sve aktivnosti kreirane u tom smjeru. „Projekat je završen šesnaestog aprila i u okviru proteklih devet mjeseci bavili smo se raznim aktivnostima. Prvo smo imali ciklus edukativnih radionica koje su bile na temu psihološke podrške i učenja životnih, svakodnevnih vještina da bismo se kasnije počeli baviti kreativnim radionicama. Kao rezultat tih aktivnosti možemo najaviti devetnaestog aprila sa početkom u 19 časova u prostorijama Udruženja likovnih umjetnika u Prijedoru u zgradi Vatrogasnog doma, petu po redu izložbu radova korisnika dnevnog centra Udruženja ‘Neven’ i ono što je jedna novina, prvi plesni nastup korisnika”, naveo je Nenad Dobrijević, zamjenik predsjednice Udruženja “Neven”.

Projekat je realizovan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2, koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija uz podršku grada Prijedora.

Izvor: kozarski.com