Grad Prijedor donio je pravilnike kojima se propisuju uslovi, kriterijumi, postupak izbora i način sufinansiranja sportskih i manifestacija kulture koje doprinose ostvarivanju opšteg interesa u sportu i kulturi na području grada.
Manifestacije mogu prijaviti registrovani klub, organizacija ili udruženje koji djeluju u Prijedoru, republičke ustanove koja obavljaju predmetne djelatnosti i djeluju na području ovog grada i pravna lica koje je registrovana u skladu sa nadležnim zakonima koja imaju sjedište ili su registrovana u Prijedoru i čiji je osnivač državljanin Srpske sa stalnim mjestom boravka u ovoj lokalnoj zajednici.

Zahtjeve za dodjelu sredstava ne mogu podnositi ustanove čiji je osnivač grad.

Uslovi su da se manifestacija održava na području Prijedora, da traje u kontinuitetu najmanje tri godine prije podnošenja prijave i da su dostavljeni finansijski i narativni izvještaji ako je manifestaciju sufinansirao grad u prethodnoj godini.

Grad neće sufinansirati manifestacije u kojima je predviđena kupovina osnovnih sredstava, koje su usmjerene prema vjerskim i političkim ciljevima i aktivnostima, ni čiji je cilj sticanje dobiti ili obezbjeđivanje sredstava trećoj strani.

Odobreni iznos isplaćuje se sportskom klubu, organizaciji ili udruženju koje realizuje manifestaciju u skladu sa ugovorom, a za troškove hrane i pića ne može se trošiti više od 20 odsto ukupno odobrenog iznosa.

Ukoliko korisnik ne dostavi narativni i finansijski izvještaj u roku od mjesec dana po završetku manifestacije ili se utvrde nepravilnosti u namjenskom korištenju sredstava, dužan je gradu vratiti ukupan iznos dodijeljenih sredstava i gubi pravo na sufinansiranje manifestacija u naredne tri godine.

Organizator manifestacije u obavezi je da u promotivnim materijalima istakne simbol grada.

Zahtjevi se podnose gradskom Odjeljenju za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije, a sufinansiranje se vrši u skladu sa raspoloživim sredstvima u budžetu grada.

Uz pravilnike su na veb-stranici grada dostupni i prijavni obrasci, tabele vrednovanja manifestacija i obrasci za narativne i finansijske izvještaje.

Izvor: SRNA/kozarski.com