Većina članova Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske zatražila je smjenu predsjednika odbora Milanka Mihajilice.

Razlog su, kažu, njegove ishitrene izjave o pljački u kojoj su učestvovali pripadnici Specijalne policije, kojima je smatraju nanio štetu institucijama Republike Srpske, skupštinskom Odboru, a posebno MUP-u. Mihajilica smatra da je zahtjev za njegovu smjenu političke prirode.

Zahtjev za smjenu Mihajilice samo je jedan od zaključaka Odbora za bezbjednost. Odbor je prihvatio izvještaj ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača o pljački na autoputu Banjaluka Gradiška u septembru prošle godine i hapšenju počinilaca, među kojima su i pripadnici Specijalne policije. Smatraju da potpuno rasvijetljivanje pljačke pokazuje da je MUP spreman na bezuslovnu borbu protiv kriminala i korupcije, ali i na obračun s kriminalom u vlastitim redovima.

Od šest članova Odbora za bezbjednost dva člana, Milanko Mihajilica iz SRS i Dragan Galić iz PDP-a nisu podržali zaključke. Nije prihvaćen prijedlog Mihajilice i Galića da zbog pljačke, u kojoj su učestvovala petorica pripadnika Specijalne jedinice, bude održana posebna sjednica Narodne skupštine.

Resorni ministar usmeno je podnio izvještaj o pljački u kojoj su učestvovali Specijalni policajci, a članovi skupštinskog Odbora za bezbjednost zasjedali su još tri časa. Predsjednik ovog skupštinskog tijela Milanko Mihajilica ne može više da obavlja tu dužnost, jedan je od zaključaka. Njegovi istupi o pljački koju je Policija Republike Srpske potpuno rasvijetlila dokaz su, smatraju, da Mihajilica ne može da ostane na toj funkciji.

Mihajilica smatra da su takvi zahtjevi ispolitizovani. Tvrdi da se ovo odavno sprema, kako bi, kaže, na njegovo mjesto došao neko iz Samostalnog srpskog kluba.

Generalizovanje pojedinačnih slučajeva jeste jednako politizacija, smatra većina članova Odbora za bezbjednost. Upravo to kažu čini Mihajilica. Podsjećaju ga, ko je rasvijetlio ovo krivično djelo.

Opozicioni članovi u Odboru za bezbjednost tražili su posebnu sjednicu Narodne skupštine,ali većina nije podržala.

Većina članova Odbora nije bila za posebnu sjednicu, jer smatraju da za to nema razloga. Zahtjev za smjenu Mihajilice razmatraće skupštinska Komisija za imenovanja,a o smjeni odlučuje Parlament Srpske. Prema poslovniku, funkcija predsjednika Odbora za bezbjednost pripada opoziciji.

RTRS