Hašim Tači je bio sredstvo zapadnih centara koji su izazvali haos na Balkanu i oni moraju da ga štite, pa nije ni za očekivati da će ikada biti procesuiran za trgovinu organima otetih Srba, smatra analitičar Dragomir Anđelković.

On ističe da je Tači terorista i kriminalac i da je na osnovu dokaza potpuno i nedvosmisleno jasno da je bio “umešan u najveći poratni zločin, a to je trgovina ljudskim organima, odnosno otimanje ljudi kako bi bili kasapljeni, a njihovi organi prodavani”.

“Međutim, u svetu u kome zapadne sile izazivaju ratove, a onda druge optužuju za te ratove, u kome zapadne sile vrše agresije, a onda optužuju one koji se brane kao krivce – nije za očekivati da Tači bude procesuiran”, ocjenjuje  Anđelković, koji je direktor Foruma za odgovornu politiku.

On napominje da Tači ima direktnu zaštitu onih sila koje su izvršile agresiju na Srbiju 1999. godine, odnosno onih snaga koje su prethodno razbile Јugoslaviju i izazvale haos na Balkanu.

Asocijacija ljekara Nigerije optužila je milijardera i guvernera nigerijske savezne države Imo Ročasu Okorču, da je organizovao mrežu za trgovinu ljudskim organima u Nigeriji u saradnji sa zvaničnicima drugih zemalja, među kojima su Turska, samoproglašeno Kosovo i Hrvatska.

Bivši tužilac Haškog tribunala, Karla del Ponte, prva je u međunarodnoj javnosti iznijela tvrdnje o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji u Albaniji 1999. godine.

Objavila je knjigu “Lov: ja i ratni zločinci”, u kojoj navodi da su pripadnici terorističke OVK u ilegalnim laboratorijama izvadili organe najmanje 300 Srba, ali i Roma, koji su prethodno bili oteti i odvedeni u Albaniju.

Hašim Tači je još 2010. godine, u izvještaju koji je usvojila Skupština Savjeta Evrope, označen kao vođa kriminalne mreže odgovorne za trgovinu ljudskim organima.

To ga, međutim, nije spriječilo da obavlja zvanične funkcije na samoproglašenom Kosovu, kao ni strane zvaničnike, među kojima i one iz EU, da se sastaju s njim.

Tači je u martu 2014. godine saslušan u sklopu istrage o trgovini organima, ali samo kao svjedok, a ne i kao osumnjičeni.

SRNA