Istraga o aferi “premiranje” je u toku, a prema posljednjim informacijama, tužioci Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH će uskoro završiti posao u vezi s rasvjetljavanjem ovog slučaja.

Sve je počelo 9. marta nakon prve utakmice četvrtfinala Kupa BiH između Slobode i Sarajeva (2:1). Poslije utakmice na “Tušnju”, predsjednik Slobode Azmir Husić uzburkao je javnost izjavivši da je njegovom timu krajem prošle sezone od strane FK Sarajevo nuđeno 20.000 KM za pobjedu protiv Mladosti iz Velike Obarske.

Nakon ovih optužbi, N/FS BiH je pokrenuo istragu, koju se preuzeli tužioci Saveza.

“Istraga je u toku. Radi se i dalje. Sve bi trebalo da bude relativno brzo gotovo”, kaže Goran Andrijanić, glavni tužilac N/FS BiH, koji nije mogao otkriti neke detaljnije informacije, osim da se radi o ozbiljnom slučaju.

“Ozbiljna je priča. Radimo sve što je potrebno da rasvijetlimo slučaj. Bilo je raznih saslušanja i dokaza. U istragu su uključeni svi oni koji su pominjani u ovom slučaju. To je sve što mogu reći za sada. Razgovaraćemo kada sve bude gotovo, a to se može očekivati uskoro”, istakao je Andrijanić.

Istraga je zvanično počela 16. marta kada se pred tužiocima pojavio Azmir Husić, koji je na saslušanju ponovio kako je došlo do “premiranja”. Dan poslije u zgradi N/FS BiH pojavili su se direktor Sarajeva Dino Selimović i Abdulah Ibraković, koji je u to vrijeme obavljao funkciju sportskog direktora Sarajeva. Ukoliko tužioci utvrde da su iza optužbi neke nelegalne radnje, slučaj će biti proslijeđen Disciplinskoj komisiji N/FS BiH.

Ova komisija je na redovnoj sjednici zbog nereda na utakmici Kupa na “Tušnju” kaznila Slobodu i Sarajevo s ukupno 9.000 KM. Tuzlaci su ostali bez 5.000, a tim sa “Koševa” bez 4.000 KM.

Što se tiče “premiranja”, nedavno se ovom problematikom bavio Sud za sportsku arbitražu UEFA, a neki klubovi su sankcionisani i izbačeni u niže rangove.

NN