Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić istakla je danas u Domu regionalnih vlasti pri Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope u Strazburu da je Srpska napravila pomake u višetipskoj organizaciji lokalne samouprave.
Rešićeva, koja je i šef delegacije BiH na Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti, naglasila je da je od 2011. godine do sada Republika Srpska proglasila pet opština u gradove, sa idejom da budu oslonac ekonomskog razvoja regija, ali i manjih ili nerazvijenih lokalnih zajednica.

“U obraćanju u Domu regionalnih vlasti pri Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope navela sam da je naš koncept ekonomsko jačanje. To smo radili i radićemo, analizirajući i ostala pitanja važna za teritorijalnu organizaciju”, rekla je Rešićeva Srni.

Prema njenim riječima, Republika Srpska sada koncipira novi zakon o lokalnoj samoupravi, kojim bi bila omogućena efikasna administracija uz smanjenje troškova.

Ona je navela da je u obraćanju članovima Doma ukazala da studija o evoluciji regionalizacije u državama članicama Savjeta Evrope ima određenih činjeničnih grešaka.

“Republika Srpska dobila je u navedenoj studiji samo rečenicu, i to pogrešnu. Zahtijevala sam da bude promijenjena rečenica u studiji, koja nije zvanični dokument, jer je važno da oba entiteta budu ravnopravno zastupljena u bilo kom aktu”, dodala je Rešićeva.

Ona je podsjetila da je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske imalo razgovore o teritorijalnoj organizaciji Srpske, kao entiteta u BiH.

U Domu regionalnih vlasti pri Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope u Strazburu danas je prezentovana studija o evoluciji regionalizacije u državama članicama Savjeta.

U Strazburu je 22. marta počelo redovno zasjedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti i trajaće do sutra.

Teme ovog kongresa posvećene su etici i transparentnosti, ali i migracijama, načinu uključivanja migranata u društvo EU. Na sjednici će biti predstavljena i studija o razvoju regionalizacije, koju je sačinila grupa pravnih eksperata.

Delegaciju BiH pri Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti čine i potpredsjednici Federacije BiH Melika Mahmutbegović i Milan Dunović, te načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić.

SRNA