Projekat “Mali turisti Prijedora”, koji su ove sedmice realizovale Turistička organizacija grada Prijedora i Turistička organizacija Republike Srpske, obuhvatio je oko 140 mališana iz pet predškolskih grupa Dječijeg vrtića “Radost” Prijedor.
“Djeca su oduševljena i inače je projekat veoma dobro prihvaćen, tako da planiramo da ga realizujemo i naredne godine i da postane uobičajena praksa za naše najmlađe sugrađane”, rekla je danas Srni direktor Turističke organizacije grada Prijedora Amira Ganić.

Ona je navela da su od utorka do danas djeca posjetila desetine ustanova i znamenitosti Prijedora, a da su po završetku svake ture bila počašćena sladoledom.

“To je projekat koji je Turistička organizacija Republike Srpske lani organizovala prvi put i to u Banjaluci, da bi ga ove godine Turistička organizacija grada Banjaluka vodila samostalno, a podrška Turističke organizacije Republike Srpske došla u Prijedor”, navela je Ganićeva.

Mali turisti su posjetili Muzej Kozare, Galeriju `96`, Pozorište Prijedor, kino “Kozara”, Narodnu biblioteku “Ćirilo i Metodije”, Spomen-kuću porodice Stojanović, LJetnu baštu, Muzičku školu “Savo Balaban”, vjerske objekte triju konfesija, spomenike, stare građevine, zelenu pijacu i Gradski stadion.

“Svi subjekti koji su bili uključeni u ovaj projekat izuzetno su se potrudili da što bolje ugoste male turiste i očekujemo takvu podršku i ubuduće”, istakla je Ganićeva.

Mali turisti saznali su šta je to profesija turističkog vodiča, kako nastaju lutke, kako suveniri, a kako murali posjetivši čuvene prijedorske murale “Šeširdžija”, “Transformacija” i “Vrt”.

“Svaki učesnik dobio je majicu sa likom `Šeširdžije`, mali turistički pasoš sa pečatom za svaku znamenitost koju obiđu, zatim razglednicu, suvenir i sladoled, a program je vodila i animirala glumica Pozorišta Prijedor Zorica Jojić u kostimu `Šeširdžije`, lika sa prvog gradskog murala”, dodala je Ganićeva.

Prema njenim riječima, djeca su na najrazličitije načine reagovala na razne segmente projekta. Jedan dječak je rekao da je bio u Americi, ali da je “ovo sto puta bolje”. Jedno dijete iz porodice pravoslavaca reklo je da mu je najljepše bilo u džamiji zato što su se izuli i svi zajedno sjedili na podu. Jedno dijete roditelje je pitalo da li oni uopšte znaju šta je to galerija.

Dio aktivnosti iz projekta “Mali turisti Prijedora” biće predstavljen ispred Gradske uprave na Dan grada, 16. maja.

Postoji i inicijativa da se majice dobijene u ovom projektu koriste i za završnu priredbu predškolaca Dječijeg vrtića “Radost”.

SRNA