Turistička organizacija grada Prijedora u periodu od 25. do 27. aprila organizovaće program pod nazivom “Mali turisti Prijedora”.
Direktor ove organizacije Amira Ganić potvrdila je da je riječ o jedinstvenom projektu u oblasti turizma i predškolskog vaspitanja koji je namijenjen najmlađima i njihovom upoznavanju sa sredinom u kojoj žive iz perspektive turiste i osnovnih turističkih lokacija u gradu.

“Kroz projekat će djeci biti omogućeno da se kao mali turisti prošetaju po nekoliko turističkih lokacija u gradu, te na zanimljiv i interaktivan način upoznaju i nauče nešto više o našem materijalnom i nematerijalnom nasljeđu i sredini u kojoj žive”, rekla je Ganićeva.

Ona je dodala da će mali turisti imati priliku da turistički obiđu centar grada i vide kulturne ustanove kao što su muzej, Spomen-kuća porodice Stojanović, biblioteka, galerija, bioskop, pozorište, te posjete vatrogasce.

“Biće to prilika da mališani na licu mjesta pogledaju kako se čuvaju knjige u biblioteci, kako nastaju predstave i lutke, da nauče kako se ponaša u muzeju i šta mogu da vide, šta je mural i kako nastaje, šta radi galerija”, navela je Ganićeva.

Projekat “Mali turisti Prijedora” ima za cilj da kroz zanimljivu turističku turu, koju će voditi animator, postavi temelj za buduće turističke ture namijenjene promociji destinacija na domaćem tržištu i na taj način da se poveća zainteresovanost za lokalno turističko bogatstvo.

“Želja nam je da upoznamo najmlađe sa čudesnim svijetom oko njih i to uz pomoć animatora koji će biti obučen u `šeširdžiju`, lik sa prvog gradskog murala, koji će imati tekst o Prijedoru i institucijama prilagođen tom uzrastu”, istakla je Ganićeva.

Grupa od oko 165 malih turista, uglavnom mališana iz Dječijeg vrtića “Radost”, biće podijeljena u više grupa, od kojih će svaka imati svoju rutu obilaska grada.