Ekspert za bezbjednost, islamski ekstremizam i terorizam, Dževad Galijašević pričao je u petom nastavku intervjua za Press o eventualnim terorističkim napadima u BiH, reisu Kavazoviću, vehabijama, ekstremistima koji ratovali u Siriji…

Koliko je realno da BiH bude meta terorističkih napada?

“Teroristički napadi nas neće zaobići ni ove godine. Trebamo biti spremni na to.”

Koji je profil “prosječnog” ekstremiste koji je odlučio da napusti život u BiH ili Srbiji i ode da ubija civile u Iraku i Siriji?

“Osnovno zajedničko obilježje su im frustriranost i vjerski fanatizam.”

Frustriranost čime?

“Rezultatima rata, socijalnim statusom ili porodičnim stanjem. Takvi najlakše postaju žrtve ekstremista i imama.”

Reis ulema Kavazović daje oštre izjave protiv terorizma, za razliku od svog prethodnika Cerića?

“Reis Kavazović ugađa američkoj potrebi da se ekstremisti i teroristi javno kritikuju i osuđuju. A tajno podržavaju.”

Na koji način?

“Tajnim operacijama, logističkom podrškom i pritiskom na pravosudni sistem BiH da ne čini ništa značajno na suzbijanju tog zla. Istovremeno Kavazović želi da riješi neka tehnička i materijalna pitanja unutar Islamske zajednice na čijem je čelu. Njega u principu, ne zanima borba protiv terorizma, niti se on njome bavi. On samo hoće da teroristički kampovi i islamističke baze, kojih je u ovoj zemlji 64, budu dio ‘njegove’ Islamske zajednice. Pa da on određuje ko će biti hodža u toj zajednici. I da vjerski objekti (mesdžidi i džamije) budu uknjiženi kao vlasništvo Islamske zajednice. Da pokloni tj. vakufi pripadnu Islamskoj zajednici. Da sve finansijske tokove i blagajne kontroliše i njima upravlja Rijaset, odnosno muftijstva pod njegovom kontrolom.”

Šta ljudi koji su se vratili sa ratišta na Bliskom istoku rade? Šire li ekstremni islam ili su im se ohladile glave?

Jednom ekstremista, uvijek ekstremista. A, tome doprinosi i činjenica da Tužilaštvo i Sud BiH ne rade svoj posao. Veće kazne dobijaju pljačkaši kioska i benzinskih stanica od džihadista. Teroriste nagrađuju simboličnim kaznama koje se, da cirkus bude potpun, mogu otkupiti novcem.”

Koliko ih je otišlo na ratište?

U Siriji ratuje 375 državljana BiH. Od toga je u Frontu al Nusra (pod komandom Al Kaide i Šejha Muhameda Dževlanija) njih 260. Pod komandom Ebu Bekra el Bagdadija i Islamske države ratuje 115 islamista iz BiH. U Slobodnoj sirijskoj armiji, pod određenom britanskom koordinacijom, ratuje 16 Bošnjaka-muslimana, za Bašara al Asada njih 12, a u sastavu NATO snaga u Iraku je 40 boraca iz BiH.”

Šta će da bude poslije njihovog povratka kući?

“Ako državne institucije počnu da rade svoj posao, završiće u zatvoru. Ali, ako država nastavi da ašikuje sa terorizmom, njihovim povratkom u BiH taj besmisleni rat preseliće se među nas. U naše gradove i ulice. Već su vidljive po bezbjednost BiH opasne podjele koje rat u Iraku i Siriji izaziva u vehabijskom pokretu BiH.”

Da li imaš približne podatke o “islamskim ratnicima” iz Srbije?

“U Siriji na strani Fronta al Nusra je 36 državljana Srbije, dok u tzv. Islamskoj državi ratuju 52 islamska ratnika. To su uglavnom Albanci iz Preševske doline i muslimani iz Raške oblasti. U Iraku, na strani NATO snaga, kao instruktori i kao pripadnici raznih provladinih snaga, ratuje 30 državljana Srbije. Tu su i četiri muslimana iz Srbije koji rade kao prevodioci u zapadnim kompanijama u Bagdadu. Iako ne postoje vjerodostojni podaci o učešću džihadista sa Kosova, po svim analizama riječ je o najmanje 120 boraca.”

Kakve su tvoje procjene, da li postoji realna opasnost od terorističkih napada u Srbiji? Posebno na KiM? Ili su “naši” muslimani u redovima Al Kaide i Islamske države ipak toliko razumni da neće ubijati svoj narod?

“Svakako da postoji opasnost. Nismo mi njihov narod. Pripadnici Al Kaide i Islamske države ne doživljavaju naše narode kao svoje. Ni normalne, umjerene, Bošnjake, a kamoli hrišćane, Srbe i Hrvate. Samo radikalni i ekstremistički orjentisani islamski fanatici za njih predstavljaju ‘njihov narod’. Al Kaida i Islamska država su otrgli ove ljude od njihove zemlje, njihovog naroda i korijena. Oni danas, na moju veliku žalost, na veliku nesreću svih nas u BiH, pripadaju tom projektu globalnog vjerskog rata i ostvarenju suludog cilja stvaranja velikog svjetskog kalifata.”

Ima li vehabija u Srbiji?

“U Srbiji postoji nekoliko naselja u tzv. Sandžaku, Preševskoj dolini i Beogradu, u kojima se prakticira ova vrsta radikalnog islama. Po mojim saznanjima, u ovom trenutku bezbjednosne strukture u Srbiji drže pod nadzorom oko 260 lica koja su evidentirana kao potencijalna teroristička prijetnja. Uglavnom su pod adekvatnim nadzorom, jer Srbija ima efikasne bezbjedonosne i obavještajne službe, pa je nivo prijetnje daleko manji nego u BiH.”

Koliko ima vehabija u BiH?

“Više od 100.000.”

Da li je to moguće? Da ne pretjeruješ?

“Kamo sreće da pretjerujem. Ekstremistička hobotnica u ovoj zemlji, danas, raspolaže sa preko pet hiljada radikalnih islamista koji predstavljaju stalni izvor terorističkih prijetnji. Iako su ova lica poznata bezbjednosnim agencijama u BiH, ona su do sada bila zaštićena u svakom pogledu. Ni od koga ometani ekstremisti su stvorili najveći islamistički pokret u Evropi, sa preko 100.000 pripadnika, poznat pod imenom vehabijski pokret. Tačno je da nisu svi oni potencijalni teroristi, ali svi poznati teroristi u ovoj zemlji dolaze isključivo iz tog pokreta. Potpuno nesmetano, ova lica osnivala su na području BiH preduzeća i nevladine organizacije. A, onda u njihovo ime kupovala kuće, zgrade – čitava naselja. Da bi u njima nastanili fanatizovanu armiju svojih sljedbenika, vojsku budućeg ratnog konflikta.”

Zna li se koja su to naselja?

“Neka od njih su: Gornja Maoča (između Srebrenika i Tuzle), Gornja Dubnica (kod Kalesije), Bosanska Bojna kod Bužima, Donja Bočinja (između Maglaja i Zavidovića) i Ošve (između Maglaja i Tešnja), ali tu su i dijelovi naselja Kamenica (kod Teslića), Sjenina Rijeka (između Modriče i Doboja), Mehurići kod Travnika, Kamenica kod Teslića, Šerići (kod Zenica), Podbriježje i Željezno Polje (kod Zenice).

U cijeloj Evropi ne postoji država, osim Bosne i Hercegovine, koja bi na svome tlu tolerisala male kalifate, islamske državice i vanustavni život u tim naseljima. Ta ekstremistička naselja su ustvari, baze. Klasične vojne baze i male Islamske države, o kojima danas piše i govori evropska javnost. Te islamističke baze se nalaze sa obje strane entitetske granice, na tzv. “linijama razgraničenja“. I funkcionišu po strogim islamskim pravilima.”

Postoje li iole podaci o mudžahedinima koji su učestvovali u ratu u BiH? Koliko njih sada živi u BiH?

“Po spisku koji je u februaru 1996. godine ovjerio general Sakib Mahmuljin odred El mudžahedin je brojao 1.774. vojnika. Pored ovog odreda tu je i tzv. ‘Zubejrova grupa’ sa 128 mudžahedina, te grupa iz ‘Rubea’ sa 14 mudžahedina i francuskih obavještajaca, ‘Egipatska grupa’ sa 24 mudžahedina, ‘Alžirska grupa’ sa 18 ratnika…”

Koliko njih se još uvijek nalazi u BiH?

“Najvažnije vođe mudžahedina su ostale u BiH. Navešću samo neke od njih. Glavni ideolog Egipćanin Imad al Misri (Ahmed Faragala – Eslam Durmo). Glavni bezbjednjak odreda El mudžahedin Aiman Awad (ebu Abdurahman). Vođa vehabijske zajednice iz Bočinje Abu Hamza (Imad al Hussin). Ovdje je i cijela Alžirska grupa, koju su Amerikanci iz Guantanama prebacili u BiH: Mustafa Muhamed Ait Idr, Muhamed Nechle, Lakhdar Boumedijen, Boudela Hajj i Saber Mahfouz Lahmar Labar.
Tu je i najveći stručnjak Al Kaide za specijalne eksplozivne naprave Tarek Muhmud Ahmed al Sawah, takođe vraćen iz Guantanama. Svi su oni bez nadzora. Iza njih nastupaju vjerske i političke elite u Sarajevu, mnoštvo organizacija, medija i finansijera, te aktivna podrška najmanje 100.000 muslimana u Bosni i Hercegovini.”

Ko stoji iza napada na Vučića u Potočarima? Zašto niko nije procesuiran?

“Iza napada stoje bošnjačke političke elite, pomalo i vjerske. Niko nikada neće biti procesuiran. Kao što neće biti rasvijetljeni ni teroristički napadi u Zvorniku ili Sarajevu.”

Izvor: Dušan Marić