БЕОГРАД, 28. ОКТОБРА /СРНА/ - Његова светост патријарх српски Иринеј и предсједник Одбора за помоћ Србима на Космету Милорад Арлов.

Banjalučanin Milorad Arlov proglašen je za počasnog građanina Kosova i Metohije. Predsednik Udruženja veterana Fudbalskog kluba Vrbas i prvi čovek Odbora za pomoć Srbima iz južne pokrajine, poznat po mnogim humanitarnim i patriotskim akcijama dobio je veliko priznanje, a u odluci čelnika Kosovskomitrovačkog okruga između ostalog stoji:

„Srbi sa severa Kosmeta žele da odaju priznanje i zahvalnost građanima Republike Srpske koji su bezrezervnom moralnom i materijalnom podrškom pomogli opstanku srpskog naroda na vekovnim ognjištima“.

Arlov je, uz predsednike šest srpskih opština Kosovskomitrovačkog okruga proglašen za počasnog građanina Kosova i Metohije zahvaljujući humanitarnim akcijama i pružanju pomoći srpskoj deci na Kosmetu, a ujedno i opstanku srpske budućnosti u južnoj pokrajini.

-Ovo je najveće priznanje za porodicu i mene uz ono iz 2013. godine kada sam od predsednika Republike Srpske Milorada Dodika odlikovan Ordenom medalja zasluge za narod. Oba ova priznanja posvećujem srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, da čuvaju našu južnu pokrajinu i osvetlaju obraz celom srpskom rodu, opstanu zajedno sa našom crkvom i državom – istakao je Milorad Arlov, nekadašnji fudbaler koji je u Banjaluku stigao devedesetih godina prošlog veka iz Slavonije.

Sa grupom prijatelja iz Fudbalskog kluba Vrbas Arlov je još 2008. godine fudbalom gradio mostove između Republike Srpske i Kosmeta prijateljskim utakmicama sa Trepčom, Mokrom Gorom, Gračanicom… Tada je administrativna granica između Srbije i Kosova i Metohije bila u plamenu, ali ni vatra, ni tenkovi KFOR-a, niti albanski ekstremisti nisu zaustavili druženje braće, kao ni igranje najpopularnijeg sporta na svetu.

-Sve je počelo 17. februara 2008. godine na dan kada je donesena odluka o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova i Metohije od strane Albanaca. Tada sam bio na svetoj srpskoj zemlji i došao na ideju da svim svojim bićem i umećem, sa veteranima Vrbasa i fudbalom branimo Srbe na Kosmetu. Prvo gostovanje smo imali za Đurđevdan iste godine kada smo se pobratimili sa veteranima Trepče iz Kosovske Mitrovice. Već devet godina branimo Kosmet fudbalom i humanitarnim akcijama. Danas veterani Vrbasa svakog Vidovdona i Mitrovdana putuju na Kosmet, a naša braća iz južne pokrajine dolaze u Banjaluku za Spasovdan i Srpsku Novu godinu – dodao je Milorad Arlov.

Do sada je organizovano više desetina poseta i isto toliko prijateljskih i bratskih fudbalskih utakmica u Kosovskoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Zvečanu, Gračanici, Leposaviću…

-Prikupili smo skromnu pomoć i podelili deci, bolesnima, ugroženim porodicama i pojedincima. Takođe, pritekli smo deci kojoj je potrebno lečenje u inostranstvu, a dodelom trajnih stipendija obezbedili kakvu-takvu budućnost za nekoliko đaka iz socijalno ugroženih srpskih porodica s Kosmeta. Inicijativu o prikupljanju pomoći Srbima Kosova i Metohije uvek su podržavali predsednik i premijer Republike Srpske Milorad Dodik i Željka Cvijanović, predsednik Narodne Skupštine Nedeljko Čubrilović, ministri Petar Đokić, Jasmina Davidović… Ovim putem im se najsrdačnije zahvaljujem na podršci – rekao je Milorad Arlov.

Odluku o proglašenju Arlova za počasnog građanina najvećeg i najbrojnijeg orkuga na Kosmetu naseljenog Srbima doneli su načelnik Okruga Vaso Jelić sa predsednicima privremenog saveta opština Leposavić, Zvečan, Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Srbica i Vučitrn.

Povelja o proglašenju Milorada Arlova počasnim građaninom severa Kosmeta biće uručena na Mitrovdan, na Svečanoj sednici Kosovskomitrovačkog okruga u Kosovskoj Mitrovici.

Kulturni centar Srpske

Po predlogu ministra industrije, energetike i rudarstva Petra Đokića koji je dva puta boravio u Kosovskoj Mitrovici Narodna Skupština Republike Srpske obezbedila je 255.000 evra (pola miliona maraka) za izgradnju objekta u severnoj Kosovskoj Mitrovici u kojem će biti smešten Centar za socijalni rad i budući Kulturni centar Republike Srpske.

-Nikada mi nije bilo teško tražiti pomoć za naš narod na Kosovu i Metohiji. Kako sam rođen i živeo u Republici Srpskoj Krajini, sa porodicom proteran 1995. godine, a sada ponosno i srećno živim u krštenoj i ponosnoj Republici Srpskoj jako dobro razumem probleme srpskog naroda na Kosmetu. Tu crpim svoju snagu i želju – rekao je Arlov.

Spojimo srpsku decu

Milorad Arlov je tvorac i akcije „Spojimo srpsku decu Kosova i Metohije i Republike Srpske“ koja traje već pet godina, a u Srpskoj je boravilo više od 1.700 dece s Kosmeta.

-Jedan od najvećih uspeha delovanja Odbora je bratimljenje opština iz Republike Srpske sa opštinama Kosmeta, čime su postavljeni temelji dugoročne saradnje na životnom, sportskom i kulturnom polju – istakao je Milorad Arlov.

Slavko BASARA