Nakon današnje sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u Mostaru Dragan Čović, lider HDZ-a, kazao je da mu se čini kako neko želi da napravi političke odnose u BiH lošijim nego što oni stvarno jesu.

Prema Čoviću, cilj ovih nastojanja jeste da se zaustave reformski procesi te put BiH ka EU i NATO-u.

Na pitanje da li će amandmani na izvještaj Evropske komisije dobiti podršku Evropskog parlamenta Čović je rekao kako je siguran da će konačni izvještaj sa amandmanima koji spominju federalizaciju dobiti podršku.

Što se tiče pojma federalizma i njegovog razumijevanja, Čović je sve zainteresirane pozvao da naučnu konferenciju “Hrvati nositelji evropskih vrijednosti u BiH” koja će u martu biti održana u Neumu.

Na toj konferenciji predstavit će se detaljni prijedlozi kako da se biraju članovi Predsjedništva, domova naroda, vijećnika u Gradskom vijeću u Mostaru.

“Dođite jer ćemo tu predstaviti stavove koje će svi koji budu pregovarali uime HNS-a morati slijediti”, kazao je Čović.

Čović je rekao i da su “čudni” određeni nesporazumi koji su produkt da neki drugi tumače šta on misli o federalizaciji, trećem entitetu, gradnji autoputeva…

“Niko ništa nije vidio, a svi komentarišu”, kazao je Čović.

Lider HDZ-a potvrdio je da je pisani prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH predao koalicionim partnerima iz SDA još prije mjesec dana.

Što se tiče priče o trećem entitetu, Čović je rekao kako nema namjeru da bilo šta demantira, ali je pozvao sve koji govore o trećem entitetu da pokažu bilo koji dokument HNS-a ili HDZ-a u kjima se zagovara treći entitet.

Čović na predstojećim izborima u Stocu očekuje uvjerljivu pobjedu HDZ-a te je najavio svoju posjetu Stocu.

“Država BiH nema stav o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije”, rekao je Čović rekavši da on tu ne govori o ličnim stavovima koji mogu biti različiti od ovog.

“Kolega Ivanić i ja samo gospodinu Izetbegoviću jasno rekli da se revizija ne može tražiti u ime države BiH”, rekao je Čović. Podsjetio je i na sastanak stranaka koje čine koaliciju na nivou BiH gdje je jasno poručeno da će, ako bude pokrenuta revizija, stranke iz RS-a napustiti koaliciju.

Izvor: Klix.ba