Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković najavio je danas mogućnost rješavanja problema nedostatka zemljišta za proizvodnju stočne hrane za farmu “Arifagić” u Trnopolju kod Prijedora, koja je ranije bila primorana da zbog ovog problema dio kapaciteta preseli na teritoriju Bosanskog Petrovca u Federaciji BiH, prenosi Srna
“Dio smo zemljišta iznašli i farma `Arifagić` to već koristi. Mi smo na tragu još jednom rješenju, ali o njemu ćemo govoriti ako to uspješno završimo zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i nađemo prostor ovdje na području Prijedora”, rekao je Đaković novinarima u Trnopolju gdje je danas posjetio ovu farmu.

Đaković je podsjetio da je najveći problem pri dodjeli zemljišta na koncesiju ili pod zakup to što mnogo zemlje nije uređeno gruntovno ni katastarski i što vlasništvo nad zemljom nije pravno razriješeno.

“Prije ove farme na području Prijedora je bilo već farmera kojima je dodijeljena zemlja i nije se moglo jednima oduzimati i gasiti im farme, a drugima dijeliti da se razvijaju. Grad Prijedor će se potruditi da zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede iznađe rješenje za dodatni dio zemlje i želja nam je da nastave svoj rast kako je zamišljeno”, dodao je Đaković.

Predstavnik farme “Arifagić” Almir Hodžić rekao je da farma trenutno raspolaže sa oko 150 hektara zemlje i da joj je za razvojne planove potrebno još oko stotinu hektara.

“Nama je najbitnija zemlja i ne možemo riješiti bez podrške lokalne zajednice i entitetskog nivoa. Nadamo se da će to biti riješeno u ovoj godini odnosno do jesenje sjetve”, naveo je Hodžić, podsjećajući da je zbog nedostatka zemlje 150 grla izmješteno u Bosanski Petrovac.

Farma u Trnopolju broji 780 grla i najveća je farma norveškog crvenog govečeta u svijetu, jer su u matičnoj zemlji farme ograničene na 80 grla, a u ostatku svijeta ova genetika se koristi uglavnom za ukrštanje.

Trenutno proizvodi 7.500 litara mlijeka na dan, planira povećati broj muznih grla sa sadašnjih 300 i godišnju proizvodnju mlijeka uvećati na 3,5 miliona litara. Na farmi je zaposleno 30 radnika.