Zbog izjave sa prizvukom nacionalizma u emisiji „Pressing“ na sarajevskoj N1 televiziji, neprimjerene jednom od visokopozicioniranih funkcionera Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Elmir Pilav, nekadašnji sudija sa FIFA znakom, a danas direktor takmičenja Premijer lige BiH nalazi se pred disciplinskom odgovornosti pred matičnim Savezom, ali i UEFA.

Naime, kako ekskluzivno saznaje naš portal Nogometni savez Zapadno hercegovačke županije prijaviće Pilava koji je izjavom „da misli da je tačno da u Širokom Brijegu igraju samo katolici“ omalovažio Statut FS BiH, ali se i ogriješio o Kodeks o ponašanja članova fudbalske organizacije, te bi po Disciplinskom pravilniku trebalo da odgovara za uvrede izrečene na račun aktuelnog pobjednika Kupa BiH ove sezone. Pomenuti NS ZHŽ na ovaj način želi da zaštiti NK Široki Brijeg koji dolazi sa njegove teritorije, a ujedno će se od FS BiH tražiti otkaz za Pilava ukoliko sam, zbog ovog čina, ne podnese ostavku.

-To što je uradio Pilav nezabilježeno je u nogometu, pogotovo u Bosni i Hercegovini koja je duboko nacionalno podijeljena.NS Zapadno hercegovačke županije smatra da su izjave Pilava na nacionalnoj i vjerskoj osnovi u kojima napada NK Široki Brijeg neprihvatljive i da raspiruju mržnju u nogometnoj obitelji i da takvim ljudima, kao što je Pilav, nije mjesto u Nogometnom savezu BiH – istakao je naš izvor.

Na izjavu Pilava javili su se mediji iz Hercegovine koji su brže bolje naveli da je Brazilac Santos Vagner Lago protestant, a da su u prošlosti u klubu igrali igrači svih boja kože, ali i vjera.

Takođe, naš sajt saznaje da će Pilav biti prijavljen i disciplinskim organima Evropske fudbalske federacije (UEFA) jer je kontrolor „kuće fudbala“ iz Niona koja polaže mnogo i novca i pažnje na suzbijanje, rasne, nacionalne i vjerske mržnje što su mogli da se uvjere i mnogi nacionalni savezi kao što je i FS BiH kada je na kvalifikacionoj utakmici gažena zastava Izraela.

Hoće li Elmir Pilav biti sankcionisan po aktima koje je lično potpisao predsjednik FS BiH Elvedin Begić?

sportdc