U nastavku suđenja Milanu Ninkoviću i trojici optuženih za ratni zločin na području Doboja, svjedok Tužilaštva BiH Obren Petrović sutra će, na zahtjev tužioca Džermina Pašića, odgovarati na njegova dodatna pitanja.

Na ročištu, koje je održano 23. maja, Petroviću su predočeni izvodi iz zapisnika sa sastanaka civilnih, vojnih i policijskih struktura Doboja u kojima su, zbog propusta u radu i loše bezbjednosne situacije, navedeni razlozi za njegovu smjenu sa mjesta načelnika dobojske Stanice javne bezbjednosti /SЈB/.

Slobodan Cvijetić, branilac optuženog Andrije Bjeloševića, tokom unakrsnog ispitivanja naveo je iz zapisnika da je Petrović dopustio nezakonito raspolaganje velikom količinom ukradenog novca iz pošte, što je zaključio i inspektor sa Pala koji je upućen da to ispita, te da je omogućio krađu zlata iz privatne kuće, a ljude koji su to učinili kasnije unaprijedio, što je svjedok negirao.

Petrovića terete i za postavljanje i imenovanje rukovodećih radnika u rezervni sastav milicije bez provjera i saglasnosti načelnika Centra službi bezbjednosti Andrije Bjeloševića. U zapisniku je navedeno da je među njima bilo i kriminalaca, zbog čega je Petrović dobio naredbe da se određene jedinice “prečiste”.

Svjedok Petrović je potvrdio da je i od Bjeloševića dobio naredbu da budu spriječena sva kriminalna djelovanja pojedinaca ili grupa, da budu uhapšeni i da se oduzme nelegalno stečena roba.

U zapisniku sa sastanaka navedeno je da je Petrović omogućio obuku i naoružanje voda muslimanske milicije pod izgovorom da se spremaju za borbu u srpskoj vojsci, od kojih je većina prešla u mjesto Svjetliča, čega se Petrović nije mogao sjetiti.

U zapisniku je konstatovano da je svjedok omogućio prodaju velikog broja ukradenih automobila u Srbiju, što je on negirao, tvrdeći da nije imao informaciju o tome.

Petrović je potvrdio da je od Bjeloševića dobio naredbu da SЈB prikupi sve prijave građana o krađama i da se pooštri kontrola na svim punktovima da bi bilo spriječeno iznošenje ukradene robe. Bjelošević mu je u julu izdao i naredbu o načinu rada i upotrebi sredstava prinude, te tražio podatke i njegovo viđenje o razlozima iseljavanja građana iz Doboja.

Prema Petrovićevim riječima, u organizaciji SЈB Doboj bilo je 10 stanica rezervne milicije, i on nad njima nije imao apsolutnu kontrolu. On je dodao da nije upoznat o službenoj zabilješci u kojoj je navedena prijetnja komandira Stanice rezervne milicije u naselju Suvo Polje Predraga Kujundžića da treba ubiti Andriju Bjeloševića.

Petroviću je predočen dokument da je Mirsad Durmić, komandir Mješovite čete koju su činili bivši pripadnici ЈNA, prešao u štab Vrhovne komande uprave bezbjednosti takozvane Armije BiH, nakon čega je Petrović rekao da je jedan od razloga za njegovu smjenu bio korektan odnos sa Durmićem.

On je rekao da se ne sjeća depeše ministra unutrašnjih poslova Miće Stanišića o njegovoj smjeni, te postavljanja Milorada Novakovića na njegovo mjesto, dodajući da protiv njega nikada nije sproveden disciplinski postupak, te da je samo dobio rješenje o prestanku radnog odnosa.

Početak suđenja zakazan je za 9.00 časova.

Milan Ninković, Borislav Paravac, Andrija Bjelošević i Milan Savić optuženi su da su od maja 1992. do kraja 1993. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu usmjerenom protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva.

Izvor: SRNA/RTRS