Сарајево - регион - спољна трговина

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i resorni ministri Srbije, Crne Gore i Makedonije pozvali su danas Hrvatsku da ukine diskriminatorske odredbe Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća sa tržišnim standardima i donijeli set od sedam zaključaka sa ciljem rješavanja ovog problema.

Šarović, ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, ministar ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i ministar poljoprivrede u Vladi Makedonije Ljupčo Nikolovski pozvali su Evropsku komisiju da se uključi u rješavanje problema sa Hrvatskom.

Oni su u okviru zaključaka pozvali da bude održan hitan sastanak tokom ove sedmice sa nadležnim ministrom Hrvatske, s ciljem prevazilaženja nesagledivih posljedica za sve proizvođače u zemljama regiona, s obzirom na to da je trenutno period proizvodnje izvoza sezonskog voća i povrća.

Crnogorski ministar ekonomije izrazila je uvjerenje da neće biti potrebe za uvođenjem kontramjera i da očekuje da do kraja sedmice bude pronađeno rješenje.

Nikolovski je istakao da je Makedonija nakon uvođenja diskriminatorskih odrebi hrvatskog pravilnika uputila diplomatsku notu i naglasio da će zajedno sa Crnom Gorom zatražiti pokretanje postupka i preduzimanje mjera pred Svjetskom trgovinskom organizacijom.

Ministar za trgovinu i telekomunikacije Srbije ukazao je da je Hrvatska ponudila tri različita obrazloženja tokom tri nedjelje od uvođenja mjera i da je riječ o onemogućavanju slobodnog protoka robe.

Šarović je naveo da je nakon sastanka razgovarao sa hrvatskim resornim ministrom, kojeg je upoznao sa današnjim zaključcima.

Hrvatskim Pravilnikom propisano je uvođenje inspekcijskog nadzora i kontrole većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego do sada i utvrđeno 22 puta veće plaćanje naknade za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja.

Srna