O sudijama, fudbalskim, napisano je i rečeno, sve i svešta, više negativnog nego pozitivnog, uglovi su različiti i svode se na jednu reč – lopovi!

Piše: Slavko BASARA

Da li je to baš tako u životu i praksi?

Subotnji derbi Prve lige Republike Srpske u Prijedoru između Rudar Prijedora i Zvijezde-09 iz Etno sela Stanišići (1:1) obeležila je sudijska greška (potvrdio TV snimak) koja je direktno uticala na rezultat – pomoćnik Željko Dragojević iz Banjaluke je signalizirao ofsajd-poziciju koja nije postojala u 89. minutu kada je igrač domaćih Aleksandar Vojinović postigao drugi, pobedonosni pogodak za “rudare”.

Nije dobro da sudije odlučuju o pobedniku.

Imajući u vidu uslove u kojima se sve to događalo i dešavalo, zbivalo i odvijalo, možda i postoji neka trunka opravdanja. Možda nije bilo ni namere, momenti su odlučivali, a sudijske odluke moraju da se donesu u treptaju oka… Međutim, ostaje ružan utisak da su sudije odlučile derbi.

To se fudbalskoj javnosti u Prijedoru ne može objasniti iako je imala “milion” takvih situacija, kao što se ne može osporoti gostima iz Semberije osvojeni bod na kontranapad u 88. minutu kada je domaćin krenuo po drugi gol u vaterpolo uslovima sa igračem manje na terenu?! Na kraju krajeva Zvijezda-09 je hrabrom igrom došla da ne izgubi i nije. Miodrag Pantelić je izvukao džokera Luku Asentića, a Zlatko Jelisavac nije prepoznao reprezentativni potencijal svog igrača kojeg je samo pre nešto više od godinu dana selektirao u kadetsku reprezentaciju srpskog entiteta “Dejtonske zemlje”. Zato je sve karakteristike mlađanog Asentića znao mladi stručnjak iz Novog Sada, bivši igrač Vojvodine i Crvene zvezde, koji je bukvalno “juče” seo u klupu semberskog prvoligaša.

Nije važno koju licencu poseduješ, već kakav fudbalski šmek imaš! Jelisavac nije imao odgovor na ulazak Asentića, iako ga mnogo više i bolje poznaje od “lale” Pantelića.

A šta bi bilo da Željko Dragojević u 89. minutu nije podigao zastavicu i poništio pogodak Aleksandra Vojinovića?

Sigurno se ne bi podigla ovolika prašina, izostale bi mnoge analize možda bi Zvijezda-09 pokušala da “ućari” osporavanjem prvog gola domaćina kada lopta nije pogodila mrežu, a drugi arbitar Aleksandar Smiljanić pokazao na centar za – 1:0. TV snima je rekao – regularno.

Kada već imamo trenere kojima njegov reprezentativac može da “zagorča posao” i uskrati slavlje, za Republiku Srpsku i njen fudbal nije dobra činjenica da se posle ovakvih, derbi utakmica, koje privlače maksimalan broj gledalaca (400), na našim stadonima, priča o sudijama. Nije dobro ni za imidž ni za budućnost.

A možda se Miodrag Pantelić, kao potomak s krajiških prostora, derbijem u Prijedoru i nametnuo, kao jedno od budućih selektorskih rešenja u Republici Srpskoj?!

O svemu tome će jasnu definiciju dati vreme?

A u klubu od devet decenija postojanja nema ko ni da zakuka, a kamoli da upozori na sve gore iznesene činjenice. Zato je Rudar Prijedoru glavni adut za titulu i plasman u Premijer ligu BiH 90. rođendan, a ne kvalitet, takmičarski i organizacioni, odnosno fudbalski autoritet.

I Aleksandar Vojinović je reprezentativac Republike Srpske, mladi, kojeg nije zaustavio Miodrag Pantelić već mahač Željko Dragojević.

Sportski žurnal