Glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci Želimir Lepir rekao je pred Anketnim odborom Narodne skupštine RS, da je Tužilaštvo bilo obavješteno o potrazi za Davidom Dragičevićem.

Lepir je ovo odgovorio na pitanje Branislava Borenovića.

Branislav Borenović je rekao da je za Lepira pripremio 45 pitanja.

Lepir je rekao da ga je tužioc koji je izašao na lice mjesta detaljno informisala o svemu i da je izdala pisanu naredbu obducentu da izvrši obdukciju.

Kada je u pitanju pregled odjeće, rekao je da to nisu vršili na licu mjesta, ali da misli da to nije propust.

-Obavio sam na hiljadu uviđaja, leš se odmah fotografiše i napiše zapisnik – rekao je Lepir.

Foto D. Božić/RAS Srbija

Lepir je rekao da je uobičajno da se leševi prevoze na groblje, pa u Zavod za sudsku medicinu i da ne može reći da li su podmetnute stvari u džepove, ali da to istražuje.

Za toksikološku analizu, naredbu je izdao tužilac koji je preuzeo istragu.

Borenović je rekao da je na bazi toksikološkog naloga, za kojI je potvrđeno da nema sudsku vrijednost, korišteno da se nastradali naziva narkomanom. Lepir je rekao da na osnovu tog nalaza nije izdavao neke naredbe.

Borenović je pitao da li je praksa kada nešto šalju na vještačenja da obavijeste građane gdje to šalju. Lepir je rekao da je javnost to tražila, a misli da nije nikakva povreda to što su javno rekli gdje će se obaviti vještačenje.

Lepir je pojasnio i da je potvrda o smrti predstavlja dokazni materijal.

Borenović je upitao da li su utvrdili tačan uzrok i vrijeme smrti.

-Mi provodimo pojedinačne istražne radnje i u ovom momentu ne mogu o tome govoriti – odgovorio je Lepir.

Prema njegovim riječima saslušali su obducenta iz Beograda, kao vještaka i svjedoka, i na sveučilište u Zagreb su poslali oba nalaza obdukcije i fotodokumentaciju i da se tim od tri vještaka izjasne o tim nalazima.

-Kada to dobijemo moći ćemo pravilnije da usmjerimo istragu – rekao je Lepir i istakao da Karan nije imao njihovo odobrenje da prisustvuje pres konferenciji.

Borenović je upitao da li će saslušati Karana zbog toga presa, Lepir je rekao da to neće reći i da je neobičajno da on prisustvuje konferenciji.

Lepir je rekao da je neoubičajno da konferenciji ne prisustvuje tužilac. Inspektori su pratili njegovu putanju, kontrolisali snimke i sve su to uradili profesionalno.

-Uviđaj u toj kući gdje je navodno izvršena provala nije urađen. Na uviđaj o provali rijetko idu tužioci, to radi policija – rekao je Lepir.

Borenović je pitao i Lepira da li sumnja u rad policije, na šta je on rekao da -ne.

-Postupajući tužilac i ja smo pregledali dokaze i rekli da je preuranjeno donijeti naredbu o neprovođenju istrage. Ima tu još dosta toga da se provede i istraži oko provale u kuću i drugih stvari – istakao je Lepir.

Porodica ima prava na reobdukciju

Lepir  je pojasnio da je u ovom slučaju od 24. do 26. marta istragu vodio postupajući tužilac, a poslije 26. marta Dalibor Vrećo.

Borenović je upitao Lepira, kako je reagovao na uplitanje predsjednika RS u istragu.

-Iz štampe sam čuo da je predsjednik posjetio oca nastradalog. Čin da porodica traži reobdukciju, oni imaju pravo na to. Zašto je predsjednik bio kod njih to je njegova stvar, ali to ne utiče na našu istragu. Roditelji su imali pravo na to – kaže Lepir.

Borenović je upitao Lepira da li je bio sudija u predmetu u kojem se Karanu sudilo zbog primanja mita, a za šta ga je pomilovao predsjednik RS.

-Po mojoj inicijativi određen mu je pritvor – kaže Lepir.

Borenović ga je zatim upitao da li zbog toga može vjerovati Karanu, on je rekao da svaki dokaz se pojedinačno cijeni.

Lepir je rekao da je toksikološki nalaz nedavno urađen u Beogradu i da očekuju rezultate.

Foto: D. Božić/RAS Srbija

Kada su u pitanju prijave koje su dobili preko mejl adrese, rekao je da je informisan da se to istražuje, ali da će se teško utvrditi ko stoji iza toga.

Član odbora, Goran Đorđić Lepira je upitao da li je bilo nekih prijetnji i pritisaka na ovu istragu.

-Radimo pod velikom presijom, koja do sada neviđena. Moj tužilac i ja se nazivamo saučesncima u zločinu, tužilac da je debil. Mi smo formirali tim što nikada u praksi nije bilo, samo kako bi se sve utvrdilo. Opet nas nazivaju saučesnicima. Pojedini novinari pišu strašne stvari protiv mene i tužioca. Osim oca, ko bi bio srećniji od nas da se sazna istina. Šta god sad uradimo neće valjati. Ovo je napad na institucije – istakao je Lepir.

Nedeljko Glamočak je upitao kada će okvalifikovati istragu. Lepir je rekao da će obaviti sve radnje da dođu do istine.

-Ne želim da ulazim u raspravu sa nekim koji nas stalno napadaju.

Iz materijala od policije proizilazi zadesna smrt, međutim kad smo pregledali vidjeli smo da ne možemo donijeti tu odluku i da moramo još neke stvari provjeriti – rekao je Lepir.

On je istakao da se još ne može reći da li će se to kvalifikovati kao ubistvo ili zadesna smrt.

Glamočak je rekao da se spominju dvije tuče, jedna ispred kafića Meta, a druga kod Tehničke škole.

-Apsorvirali smo obe tuče, ali vam ne mogu reći sadržaj. Biće složen lančano svaki događaj, da se vidi kretanje i sve radnje i činjenice šta se dešavalo – istakao je Lepir.

Srpskainfo