Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je danas u Banjaluci da Ministarstvo unutrašnjih poslova nije imao informaciju da je ratni komandant muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić prolazio kroz Srpsku.

Na pitanje novinara da prokometariše izjavu predsjednika SDS-a Vukote Govedarice da prema sudskim mjerama zabrane, Orić nije ima pravo da se kreće teritorijom Republike Srpske i da se postavlja pitanje da li je to znao ministar unutrašnjih poslova i zašto ga nije uhapsio, Lukač je rekao da MUP nije imao informaciju da je Orić bio na teritoriji Srpske.

On je naglasio da SDS pokušava da prikaže MUP u negativnom kontekstu kroz sve segmete njegovog rada.

Lukač je na današnjoj konferenciji za novinare pozvao sve one koji imaju informaciju da pripadnici MUP-a Srpske rade u noćnim klubovima da to prijave MUP-u, nakon čega će takvi službenici biti procesuirani.

Direktor Policije Srpske Darko Ćulum rekao je da pripadnici MUP-a Srpske ne rade u noćnim klubovima, te da nemaju dozvolu za rad u takvim objektima.

– Prije dvije, tri godine mi smo to strogo zabranili. To je strogo zabranjeno, iako smo ranije imali takve pojave – naglasio je Ćulum.

On je rekao da se Nenad Radinković, koji je pravosnažno presuđen za saobraćajnu nezgodu u kojoj je stradao Nikola Đurović, nalazi u Francuskoj i da je za njim raspisana Interpolova potjernica.

Ćulum je rekao da mu nije poznata informacija da je ove godine Radinković hapšen u Bosanskom Petrovcu, te da federalna policija nije o tome informisala Policiju Srpske.

On je rekao da je u prva četiri mjeseca ove godine evidentirano 156 smrtno stradalih lica u Srpskoj, ali da se smrt mladog Davida Dragičevića ne nalazi u statistici MUP-a.

– Tužilaštvo još nije završilo kvalifikaciju tog krivičnog djela, ukoliko je riječ o krivičnom djelu. Kada Tužilaštvo to bude uradilo, onda ćemo i mi raspolagati s tom činjenicom. Tužilaštvo će procijeniti da li je to krivično djelo na osnovu svih dokaza, informacija, činjenica i radnji koje preduzimaju i prikupljaju – pojasnio je Ćulum.

RTRS