Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović uputio je pismo pojedinim ambasadorima u BiH, navodeći da su njihovi istupi zasnovani na nepotpunim informacijama i nepotrebno doprinose stvaranju negativne percepcije javnosti, a da pri tome izvan svih standarda učestvuju u politizaciji važnog unutrašnjeg pitanja u predizbornoj kampanji, čime postaje dio nje, što je, apsurdno.

U pismu upućenom ambasadorima Kanade, Francuske, Njemačke, Јapana, Holandije, Španije, Turske, Velike Britanije, SAD, te OHR-u i OEBS-u u BiH, Čović je napomenuo da se u medijima pojavilo saopštenje ovih ambasada koje on nije dobio, te da je neugodno iznenađen njegovim sadržajem jer je kao glavni krivac označen HDZ BiH.

Čović je odbacio tvrdnje ambasadora da stranka na čijem je čelu nije zainteresovana za provođenje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o krivičnom postupku kojim bi se zadovoljili međunarodni standardi i obezbijedio efikasan rad Tužilaštva i Suda na nivou BiH, te poručio da to nema “nikakve veze sa stvarnošću”.

Lider HDZ-a je naveo da se proces pripreme izmjena Izbornog zakona u smislu provođenja odluke Ustavnog suda BiH ni po čemu ne razlikuje od ostalih sličnih procesa koji imaju svoj tačno definisan metodološki i institucionalni slijed.

On je podsjetio da je u pripremi prijedloga izmjena zakona učestvovala međuresorna radna grupa sastavljena od renomiranih stručnjaka, predstavnika relevantnih institucija s različitih nivoa, te da su tokom postupka pribavljena sva potrebna mišljenja svih relevantnih institucija koja su u cijelosti pozitivna.

Čović je podsjetio da je, osim radne grupe, u kreiranju prijedloga rješenja učestvovao i ekspertni tim koji je finansirala i čiji rad je pratila Ambasada SAD.

“Imajući u vidu izuzetno veliko zanimanje dijela međunarodne javnosti za ovo pitanje, iznenađuje, međutim, da niko nije reagovao, niti je imao primjedbu tokom perioda konsultacija, koje su bile otvorene čak dvadeset i jedan dan”, navodi se u pismu.

On je istakao da se o sadržajima prijedloga koje je kreirala radna grupa trebao izjasniti i Savjet ministara, ali iz nepoznatog razloga do današnjeg dana nisu stavljeni na dnevni red.

“Dakle, prijedlozi koji su izneseni u smislu provođenja odluke Ustavnog suda nisu i ne mogu biti prijedlozi nijedne stranke, pa ni HDZ-a BiH. To u suštini nisu ni prijedlozi ministra pravde, budući da se tim pitanjem bavilo posebno formirano stručno tijelo, a o svim sadržajima tek se trebaju odrediti Savjet ministara i Parlamentarna skupština BiH”, pojasnio je Čović.

On smatra da, zbog toga, nema mjesta za slobodne i proizvoljne procjene kojima se potpuno neopravdano odgovornost nastoji prebaciti na teren djelovanja političkih stranaka.

“Takav pristup je izrazito tendenciozan i ničim utemeljen, iz naprijed navedenih razloga. HDZ BiH je samo jedna od parlamentarnih stranaka, a činjenica da je njen ministar na čelu resornog ministarstva ne predstavlja ništa, jer on zapravo ne kreira prijedloge koje nalazite spornim”, poručio je Čović.

RTRS