Sadašnje stanje u Rukometnom savezu Republike Srpske je neodrživo i neophodne su promjene, zajednička je ocjena predstavnika nekoliko klubova koji su održali pres u Banjaluci.

Prvi pokušaj održavanja Skupštine je propao. Problem predstavlja Status saveza po kojem pravo glasa imaju i klubovi koji ne rade ali su registrovani, pa je gotovo nemoguće doći do 2/3 većine. Iako je bilo planirano novi Upravni odbor nije održan, a regionalni savezi sad moraju da održe svoje Skupštine. To su za sad odradili samo Doboj i Hercegovačko romanijski savez, dok je Prijedor zakazao za četvrtak.

Kandidat za predsjednika je Marinko Umičević , ispred rukometnog kluba Borac i regionalnog saveza Doboj.

– Iako je dosta prošlo od Skupštine ja sam i dalje šokiran ponašanjem ljudi. Ono stanje je neodrživo, jer savez nije podnosio izvještaj o radu, utrošenim sredstvima. Vidim da je tu sve puno birokratije da glavnu riječ vode komesari koji žele da se za sve pitaju. Ako budem izabran to će se promijeniti, a prva stvar koju će uraditi je da će inspekcija ući u savez da utvrdi stvarno stanje. Nažalost ja sam prijedlog rukometnog saveza Doboj jer je savez u Banjaluci privatizovan, a jedan čovjek nosi pečat sa sobom. Poražavajuće je da Skupština nije održana godinama, a da odluku donose ljudi iz klubova koji ne postoje – poručio je Umičević

On je iznio i neke konkretne stvari koje će uraditi ako bude izabran.

– Rekao sam da će prva stvar biti inspekcija, a druga da se pomogne klubovima. Stanje u klubovima je teško i oni se bore da prežive i savez im u tome mora pomoći. Mi imamo pravo i na reprezentaciju, ali se ona nije okupljala godinama. Ovaj sport ima potencijal u Srpskoj, naredne sezone ćemo imati čak šest klubova u prvenstvu BiH, a stanje u savezu je haos. Sigurno da nas čeka težak posao – dodao je Umičević

Vojislav Rađa posebno ističe problem Verifikacione komisije i lošeg Statuta koji je omogućio da pravo glasa imaju i klubovi koji se ne takmiče.

– Stanje u Rukometnom savezu Republike Srpske mora da se promijeni jer je ovo ispod svakog nivoa. Želimo da izaberemo legalne organe koji će raditi. Imamo odgovornost da sačuvamo sport. Problem je što je Verifikaciona komisija na prvoj Skupštini uvažila i brojne klubove koji ne postoje. U Trebinju je bilo 40 delegata, a mi smo za ovu imali podršku 37 od 48 delegata koliko je trebalo da se izglasa naš prijedlog. Međutim taj broj je povećan očigledno sa ciljem da se ne mogu donijeti odluke kako je predviđeno 2/3 većinom. Želimo da smjenu obavimo na legalan način – kazao je on.

Aleksandar Miljuš ispred Rukometnog kluba Prijedor je naveo i konkretne primjedbe.

– Mi smo imali situaciju da u Trebinju pravo glasa nemaju premijerligaši Prijedor i Derventa, a da imaju Termomaontaža, Kosig, Vrbas koji ne postoje. To mora da se mijenja i da se donese novi Statut. Mi imamo Skupštinu regionalnog saveza Prijedor u četvrtak i prijedlog mog kluba biće da podržimo gospodina Umićevića za predsjednika – istakao je Aeksandar Miljuš.

Veselin Krunić ispred novog premijerligaša Leotar očekuje podršku.

– Činjenica da sam ja ovdje dovoljno pokazuje koga mi podržavamo. Svjesni smo problema koji postoje u savezu, ali želimo da napravimo korak ka boljoj budućnosti – rekao je predsjednik Leotara.

Na presu je naveden i primjer da je od 2011. do 2014. godine čak 130 000 KM naplatio Regionalni savez Bijeljina, a da nikad nije podnijet izvještaj o radu i utrošku sredstava.

U Banjaluci 10 nepostojećih klubova

Posebno loša situacija je u Regionalnom savezu Banjaluka, gdje skupština nije održana četiri godine.

– U Banjaluci imamo 10 nepostojećih timova koji nažalost imaju svoje predstavnike. Naša je želja da oni nemaju ista prava kao preostali timovi koji se takmiče, plaćaju kotizacije i imaju kategorije. Skupština u Banjaluci nije održana godinama i sad će morati da se održi i da se neke stvari promijene nabolje. Imamo primjer da su dobili lopte za Svjetsko prvenstvo i da su one propale jer nisu date klubovima na korištenje – ističe direktor Borca Vladimir Branković.

Srpskainfo