Radio-televizija Republike Srpske najodlučnije odbacuje navode iz zaključaka Anketnog odbora Narodne skupštine Republike Srpske, u kojim se izvještavanje RTRS-a, u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića, kvalifikuje kao neprimjereno, neobjektivno i tendenciozno.

Radio-televizija Republike Srpske izvještavala je o pomenutom slučaju nepristrasno i objektivno, poštujući profesionalne i etičke standarde i programska načela definisana Zakonom o radio-televiziji Republike Srpske.

Uređivački kolegijum smatra paušalnim i neutemeljenim navode Anketnog odbora o, kako se navodi, ignorantskom stavu Radio-televizije Republike Srpske prema svakodnevnim okupljanjima i zahtjevima građana, budući da je RTRS gledaocima prenosio sve relevantne informacije vezane za pomenuti slučaj, uključujući i pomenuta događanja.

Radio-televezija Republike Srpske, kao javni emiter, prenosila je, između ostalog, i stavove zvaničnih organa i institucija o pomenutom slučaju, vodeći računa o činjenici da je istraga o ovom slučaju u toku i da bi preuranjeno objavljivanje neprovjerenih i nezvaničnih informacija moglo da ugrozi istragu i izazove konfuziju u javnosti.

Podsjećamo članove Anketnog odbora da profesionalno i objektivno informisanje za sve medije, a naročito za Јavne servise, predstavlja isključivo prenošenje informacija institucija koje su direktno uključene u istragu, i to putem svih svojih medijskih platformi.

Zbog svega navedenog, Uređivački kolegijum RTRS smatra da zaključci Anketnog odbora, koji se odnose na izvještavanje Radio-televizije Republike Srpske, predstavljaju politički pritisak na uređivačku politiku i institucionalnu autonomiju, s ciljem diskreditacije RTRS-a u javnosti.

RTRS