Sastanku su prisustvovali predstavnici svih 12 klubova Premijer lige BiH, rekao je generalni sekretar FS BiH Jasmin Baković, „zaboravivši“ pravnu borbu banjalučkog Borca za opstanak u ligi.

Juče je, naime, održan sastanak čelnika FS BiH i predstavnika premijerligaških timova, na kojem je riječi bilo o sistemu takmičenja i broju stranaca u narednoj sezoni. Organizator, FS BiH, pobrinuo se i da ispred svih zvanica stoje natpisi sa imenima klubova, a među njima nije bilo Borca.

Banjalučki klub je najavio pravnu borbu oko opstanka u Premijer ligi BiH, pošto je to rezultatski ostvario, ali je ostao bez licence zbog duga prema FK „Džaja“ i bivšem treneru Željku Vranješu.

O svemu tome treba da bude riječi na sjednici 19. juna, na kojoj će biti donesene i odluke o navedenim pitanjima – da li će se igrati trokružno (33 kola) ili će završnica opet donijeti lige za šampiona i opstanak, ta hoće li klubovi i dalje moći da imaju po šest stranaca u ekipi ili će taj broj biti smanjen na četiri.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Jasmin Baković

– Na sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici svih 12 klubova Premijer lige, razmatrali smo model takmičenja u novoj sezoni i broj stranaca u ekipama. Svi su za to da se igra trokružni sistem, a 11 klubova je dostavilo pismeni zahtjev da broj stranaca ostane šest, te da se promijeni odluka Izvršnog odbora o smanjenju na četiri igrača van BiH. Izvršni odbor sve radi demokratski i u cilju napretka fudbala BiH, ali odluke ne treba prejudicirati – istakao je Baković.

Sudeći po svemu navedenom, Banjalučani nemaju čemu da se nadaju i teško mogu očekivati da će dobiti 12 glasova od 15 članova Izvršnog odbora, kako bi i poslije roka za licenciranje ostali u elitnom rangu.

Ranija dešavanja pokazuju da se pojedinim, uglavnom bošnjačkim, klubovima gledalo kroz prste.

To je bio slučaj sa Slobodom, umjesto koje je za nedavno završenu sezonu na izvlačenju takmičarskih brojeva stajalo „Klub X“, jer su Tuzlaci imali dugovanja.

Foto Goran Šurlan/RAS Srbija

Po završetku šampionata u sezoni 2016/17 Borac je ispao iz lige rezultatski, ali se ispostavilo da Čelik nije izvršio sve obaveze i nije mogao da dobije licencu. Međutim, FS BiH je tada registrovao sezonu odmah po završetku i Zeničani su ostali u eliti.

Banjalučani su rezultatski obezbijedili Premijer ligu, a to što u narednoj sezoni gotovo sigurno neće biti njen član veliku odgovornost snose i sami.

Da li je to sadašnja uprava (koja je morala da isplati ili postigne sporazum o dugu od 594.000 KM Fudbalskom klubu Džaja) ili neka prije nje sada je praktično nevažno.

Problem seže do postojanja SFP Borac čiji se predstavnici nisu pojavljivali na sudu uz riječi: „FK Borac više ne postoji, ovo je potpuno novi klub“, ali to nije bilo tako, jer se banjalučki klub u savezu vodio kao FK Borac.

Srpskainfo